Порошенко обіцяє на утвердження державної мови не один, а 10 років

Порошенко обіцяє на утвердження державної мови не один, а 10 років

Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що не проголошуватиме 2018 рік Роком утвердження державної мови, а підпише указ про десятирічну програму зміцнення статусу української мови як державної.

Про це він сказав під час виступу на церемонії вручення Шевченківської премії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом останніх місяців на мою адресу надійшло чимало звернень від дуже поважних осіб, в тому числі із кола тут присутніх, із закликом проголосити 2018 рік Роком української мови. Скажу прямо: я робити цього не буду", - зазначив глава держави.

Порошенко підкреслив, що лише одного року замало, щоб надолужити все те, що втратила українська мова внаслідок колоніальної політики.

"Хотів би повідомити, що найближчим часом я підпишу указ про розробку, можливо, десятирічної програми укорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови", - сказав Президент.

Водночас він запевнив, що подбає про те, аби відповідні законодавчі ініціативи залишали широкий простір для реалізації прав тих громадян України, рідною мовою яких чи мовою спілкування є російська, кримськотатарська та інші мови.

Читайте також: Меджліс закликає Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови

За словами Порошенка, влада ніколи не втручатиметься у приватну сферу і жодним чином не регламентуватиме в ній мову міжособистісних комунікацій.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови.

Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови. "Враховуючи те, що державна мова є надважливим об’єднуючим фактором України, а в умовах зовнішньої агресії – одним з ключових чинників національної безпеки, Комітет вважає, що видання Указу Президента про проголошення 2018 року Роком державної мови посилить роль і значення української мови як конституційного консолідуючого чинника, засобу зміцнення державної єдності України", - йдеться у листі комітету.

Крім того, відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці, а також Світовий конгрес українців, група "Першого грудня" та Меджліс кримських татар.

Також у лютому цього року колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-