Самогубства в армії: Матіос назвав брехнею заяву генерала Міноборони

Самогубства в армії: Матіос назвав брехнею заяву генерала Міноборони

Укрінформ
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заперечив інформацію Міноборони стосовно того, що кількість самогубств в армії цьогоріч на тому ж рівні, що й торік.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"За два місяці поточного року по два суїциди в тиждень (16 загиблих від суїциду) - ці скупі дані Єдиного реєстру досудових розслідувань безпристрасні, як ніхто. Горе і сльози батьків. Більшість самогубців - зовсім юні хлопці 1995-1998 років народження. Ось така жахлива правда, і дані про самогубців не є і не можуть бути таємними", - зазначив він.

Водночас прокурор назвав "сумною брехнею щодо суїцидів" в армії заяву начальника управління морально-психологічного забезпечення Міноборони Олега Грунтковського.

"23 лютого генерал-майор Грунтковський, коментуючи слова головного військового прокурора, заявив: "Ці заяви високопосадовців, які не працюють безпосередньо з особовим складом, - це піар і маніпуляція". Аякже. Тільки цю брехню генерала Міноборони приходиться тепер вже мені спростовувати з глибоким смутком. Військові прокурори, через бездушну і недбалу роботу підрозділу Грунтковського, вимушені (не задля піару і маніпуляції) "працювати" вже з не живим, а мертвим особовим складом ЗСУ", - зазначив Матіос.

Він додав, що останнім часом військова прокуратура гостро ставить питання про крайню необхідність своєчасного виявлення посттравматичного синдрому (ПТРС) та запобігання випадкам самогубств серед колишніх та діючих учасників АТО.

"Лише за даними ЄРДР, з майже 313 тисяч учасників АТО 518 осіб вчинили самогубства. Скільки ними вчинено у цивільному житті злочинів на грунті ПТРС - не обліковує ніхто. Проходження учасниками АТО психологічної реабілітації є обов’язковим, проте у 2017 році рівень їх забезпечення такою послугою з боку держави склав лише 0,1% від загальної кількості", - вказав прокурор.

Читайте також: У військовій частині на Житомирщині знайшли застреленого бійця

За його словами, у лютому 2017 року регіональні органи соціального захисту населення припинили заходи із психологічної реабілітації учасників АТО, а тому було зменшено державне фінансування на цьому напрямі з 49,9 млн грн до 21,9 млн грн.

Водночас Матіос зазначив, що хоча в держбюджеті на 2018 рік на вказані цілі порівняно з 2016-2017 роками збільшено фінансування та передбачено 109 млн грн, реалії нашого життя свідчать: наявність значного матеріального ресурсу не гарантує його раціонального та ефективного використання.

Прокурор вважає катастрофічним стан роботи уповноважених органів соцзахисту та охорони здоров'я з питань реабілітації та профілактики ПТРС серед тих, хто пройшов гібридну війну.

Він також повідомив, що доручив військовим прокурорам регіонів та сил АТО ретельно дослідити проблему забезпечення психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО за рахунок бюджетних коштів.

Як повідомлялося, 23 лютого у Генеральному штабі Збройних сил України назвали неправдивими слова головного військового прокурора Анатолія Матіоса, що щотижня в зоні АТО скоюють самогубства 2-3 військових. Під час брифінгу начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ Олег Грунтковський відмовився назвати кількість самогубств серед військових, заявивши, що це секретна інформація. Він зазначив, що статистика щодо самогубств військових у поточному році суттєвого не відрізняється від аналогічного періоду 2017-го. Проте цього року зафіксовано на три самогубства більше.

Грунтковський також звинуватив Матіоса у маніпуляції, зауваживши, що не знає, звідки головний військовий прокурор взяв такі дані щодо суїцидів в армії, але вони, за його словами, не відповідають дійсності та, "швидше за все, пов'язані з маніпуляцією громадською думкою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-