Звіт Amnesty містить щонайменше 7 маніпуляцій щодо України - МІП

Звіт Amnesty містить щонайменше 7 маніпуляцій щодо України - МІП

Укрінформ
Презентований у Москві звіт Amnesty International про стан прав людини у 2017-2018 роках містить щонайменше 7 маніпулятивних тверджень щодо України.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

“Заступник регіонального директора Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Денис Крівошеєв піддав Україну жорсткій критиці в ході презентації доповіді AI по правам людини у 2017-2018 роках вчора у Москві. Я уважно вивчив доповідь, опубліковану сьогодні зранку. І хотів би висловити свою точку зору (згідно моїх прав на свободу слова і самовираження як громадянина України) про те, чому я вважаю інформацію у звіті маніпулятивною”, - наголосив він.

За словами посадовця, перша маніпуляція стосується обвинувачення з боку AI у порушенні прав громадянки України Дар'ї Мастікашевої, цивільної дружини експерта "Федерального інформаційного центру "Аналітика і безпека" (РФ) Сергія Соколова.

“Мастікашева була заарештована СБУ в серпні минулого року за звинуваченнями у організації вербування громадян України для проведення провокацій на території РФ. Пізніше дії ФСБ повністю підтвердили ці звинувачення. Сергій Соколов був заарештований ФСБ за тими самими підозрами. Розповсюджені в медіа матеріали (фото), щодо нібито її побиття чи застосування до неї наркотичних чи психотропних засобів, можуть цілковито бути банальним фотошопом. Оскільки раніше той самий Сергій Соколов сфабрикував нібито докази підриву рейсу MH17 американськими спецслужбами”, - зазначив Золотухін.

Друга маніпуляція, заявляє заступник міністра, у тому, що AI вкотре озвучило звинувачення щодо "таємних тюрем СБУ", доказів існування яких у відкритому доступі так і не оприлюднено. Крім того, у звіті наголошується, що підкомітет ООН із запобігання тортурам не допустили у місця примусового утримання на територіях на сході України, підконтрольних "підтримуваним Росією" так званим "ДНР" і "ЛНР". "Однак, при чому тут Україна, якщо відповідальність за порушення прав людини на територіях, що не контролюються українською владою, лежить на плечах російської влади?” - зауважив заступник очільника МІП.

Читайте також: Турецький суд передумав і залишив за гратами керівника філії Amnesty

Третьою маніпуляцією, на його думку, є те, що АI називає Руслана Коцабу "в'язнем сумління", наголошуючи, що "проти журналіста Руслана Коцаби за його критику конфлікту на Сході України було порушено справу про держзраду і перешкоджання законній діятельності українських Збройних сил". “На мою думку, таке формулювання є повністю маніпулятивним”, - зазначив Золотухін.

За його словами, четверта маніпуляція стосується того, що AI називає редакції "Страна" і "Вести" відомими "критичним висвітленням дій української влади та її політики щодо конфлікту на Донбасі”. "Однак, при цьому замовчується той факт, що колишні і теперішні представники цих двох редакцій також відомі своїми тісними зв'язками з одіозними фігурами колишньої влади та представниками російського істеблішменту", - наголосив посадовець.

Водночас, зазначив він, AI критикує Україну за те, що парламент не ратифікував Стамбульську конвенцію про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством, до якої Україна приєдналася в 2011 році. "В той же час не озвучується той факт, що 6 грудня був прийнятий Закон України "Про внесення змін в деякі закони України у зв'язку з ратифікацією Конвенції ...", який криміналізував домашнє насильство та посилив відповідальність за нього”, - вказав на п’яту маніпуляцію заступник міністра.

При цьому він додав, що в Росії, навпаки, було декриміналізовано домашнє насильство.

Шоста маніпуляція, на думку Золотухіна, стосується того, що організація свідомо критикує Україну за погіршення стану прав людини у Криму, знаючи, що українська влада не здійснює своїх функцій на окупованих територіях. “Тобто, фактично, обговорюючи питання прав громадян та викрадення кримськотатарських активістів у контексті проблем України, правозахисна організація свідомо порушує законодавство Росії, згідно з яким заборонено оскаржувати анексію Криму публічно. Більше того, ряд фізичних осіб та організацій було покарано згідно з російським законодавством за такі самі дії. З якихось не встановлених причин функціонери російського AI не бояться переслідувань з боку ФСБ за вчинення таких діянь. Слід ще раз підкреслити, що уся повнота відповідальності за порушення прав людини в Криму лежить на керівництві Російської Федерації”, - наголосив Золотухін.

І, нарешті, сьома маніпуляція, за словами заступника міністра, полягає у тому, що AI звинувачує Україну у порушенні прав громадян Південного Судану через нібито постачання зброї до цього регіону. “Про маніпулятивність звинувачень на адресу України в контексті постачання зброї до Південного Судану ми уже неодноразово говорили... Обсяги зброї, яку постачає Російська Федерація до Південного Судану, користуючись корумпованими схемами через Уганду, обчислюється сотнями мільйонів доларів. Втім, схоже, що ці факти російський підрозділ AI не дуже цікавлять. Українські компанії у свій час також відреагували і надали усю необхідну інформацію стосовно перемовин про торгівлю товарами військового призначення”, - зазначив заступник керівника МІП.

Як відомо, міжнародна правозахисна організація Amnesty International презентувала річну доповідь "2017/2018: Права людини". У звіті Amnesty International, зокрема, заявила, що торік українська влада посилила тиск на медіа та неурядові організації, а державні органи "відкривали кримінальні провадження та ухвалювали закони, покликані обмежити права на свободу слова та свободу об'єднання". З повним текстом доповіді можна ознайомитися за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-