В ГПУ розповіли про роль приватних детективів у поверненні активів

В ГПУ розповіли про роль приватних детективів у поверненні активів

Укрінформ
Генеральна прокуратура та Агентство з повернення активів узгоджують проекти повернення в Україну вкрадених активів.

Про це заявив заступник генпрокурора Євгеній Єнін під час брифінгу у середу, 14 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найбільш грунтовним інструментом повернення активів є саме механізми кримінальних переслідувань. Тим не менше, очевидно, що все це вимагає більше часу: спочатку арешт на підставі рішень українських судів в рамках кримінального переслідування, а потім каналами міжнародної правової допомоги домагатися арештів або вчинення інших слідчих дій на території іноземних держав. Саме тому головною запорукою успіху є взаємодія учасників правоохоронного сектору й Агентства з повернення активів. До речі, ми буквально зараз з паном Янчуком (Антон Янчук - голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - ред.) перебуваємо в процесі узгодження достатньо плідних проектів з тим, щоб повернути до держави активи, набуті злочинним шляхом. І можу сказати, що ці речі мають безпрецедентний характер не лише у досвіді нашої країни, а й значної кількості європейських держав», - зазначив Єнін.

Він підкреслив, що питання повернення вкрадених активів є комплексним і довготривалим.

Читайте також: Через криптовалюти "відмиваються" мільярди доларів – Європол

«Не можна повернути активи за лічені місяці... Питання розслідування злочинів і переслідування в рамках цивільних позовів і повернення грошей в країну їхнього походження, з одного боку, дуже захищається банківською таємницею, а з іншого - тими складними структурами власності, які навмисне використовуються як злочинцями, так і іншими недобропорядними бізнесменами для того, щоб приховати як самі активи, так і сліди можливих злочинів чи правопорушень», - пояснив заступник генпрокурора.

Єнін також відзначив роль громадянського суспільства у вирішенні цієї проблеми.

«Досвід останніх років яскраво підтверджує, що саме роль приватних детективів, індивідуальних розслідувачів дозволяє не лише набагато швидше встановити структуру власності, а й віднайти ті активи, які були здобуті злочинним шляхом, які надійно охороняються в рамках механізмів», - сказав предстваник ГПУ.

За його словами, тема повернення активів, здобутих злочинним шляхом, стала ще актуальнішою після Революції гідності, а до цього моменту в Україні фактично не було практичного досвіду повернення вкрадених активів.

«Одного разу лише це сталося на початку 2000-х років, коли швейцарська влада своїм одностороннім рішенням передала в Україну близько 15 млн дол., що належали Лазаренку. Водночас усю цю систему і практику ми стали напрацьовувати саме в 2014 році», - пояснив заступник генпрокурора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-