У поліції пояснили, що заважає ефективно боротися з автокрадіями

У поліції пояснили, що заважає ефективно боротися з автокрадіями

Укрінформ
У 2017 році вдалося зменшити кількість скоєних угонів автомобілів. Однак, для кардинальної зміни ситуації необхідно посилити відповідальність за угон.  

Про це написав у Facebook начальник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко. 

 "Лише у 2017-му вдалося досягнути позитивної динаміки і зменшити кількість скоєних угонів, оскільки з 2013-го їх кількість постійно зростала. Затримано 22 злочинні групи. Повідомлено про підозру 161 особі, з них 82 – місцеві мешканці та 79 – мешканці інших регіонів або іноземці", - написав Крищенко. 

Він зауважив, що із загальної кількості зареєстрованих злочинів у 287 кримінальних правопорушеннях предметом посягання стали автомобілі преміум-класу. Викраденням таких машин займаються професійні злочинні групи, які мають добрий рівень технічної оснащеності і серйозно готуються до вчинення злочину, зазначив він.

На думку Крищенка, проблема у застарілому законодавстві, наслідок якого – лояльні судові рішення. Він повідомив, що у 2017 році лише 47 осіб заарештовано, відносно решти обрано запобіжний захід, не пов'язаний із позбавленням волі (домашній арешт – 60, особисте зобов’язання – 48, застава – лише 6). "При цьому можемо говорити про те, що протягом нетривалого часу (2-3 роки) ми затримуємо одних і тих же зловмисників", - написав начальник столичної поліції. 

За його словами, стаття 289 Кримінального кодексу України (ККУ) не редагувалася вже 13 років. Він навів приклад лояльності статті: якщо зловмисник викрав автомобіль за 150000 євро, його затримали через 5 км і машину повернули власнику, реальними збитками буде вартість витраченого на 5 км бензину. Звідси - перекваліфікація дій правопорушників з ч. 3 на ч. 1 ст. 289 ККУ і зменшення відповідальності: від позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна до штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. У минулому році у 187 провадженнях слідчі прийняли рішення про перекваліфікацію злочину.

Читайте також: Поліція викрила банду, яка «полювала» на елітні авто по всій Україні

"Тому беру на себе відповідальність стати першим, хто ініціюватиме внесення змін у діюче законодавство. Сподіваюся на підтримку депутатського корпусу законопроекту, який буде підготовлений Міністерством внутрішніх справ. В іншому випадку ситуація з розкриття та розслідування цих злочинів і далі нагадуватиме біг по колу і боротьбу з вітряками", - написав Крищенко.

Фото: Андрей Крищенко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-