У Греції затримали 120 українських моряків за перевезення нелегалів

У Греції затримали 120 українських моряків за перевезення нелегалів

Укрінформ
За звинуваченнями у перевезенні нелегальних мігрантів до Греції затримано 120 українських громадян, 42 з них уже засуджені за це до позбавлення волі на термін від 8 до 25 років.

Про це у четвер, 8 лютого, заявив журналістам директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі засудженими є 42 громадян України за перевезення нелегальних мігрантів. Загалом 120 громадян України, включаючи тих, кого я згадав, або засуджені, або перебувають під слідством, тобто затримані, але ще не засуджені", - сказав Погорельцев.

За словами Погорельцева, ця динаміка є доволі негативною, кількість громадян України, втягнутих у схеми перевезення нелегальних мігрантів, зростає, тож проблема є системною.

У цьому контексті директор департаменту консульської служби акцентував, що законодавством Греції за перевезення нелегальних мігрантів передбачені дуже суворі санкції , зокрема наші засуджені громадяни отримали терміни ув'язнення від 8 до 25 років.

Погорельцев зазначив, що, вочевидь, існують схеми, за якими наші громадяни втягуються до цієї протиправної діяльності, в тому числі структурами на території України, але дехто із наразі засуджених у Греції українців знали про незаконність цих дій.

"Я можу з певністю сказати, що принаймні частина з наших громадян, які зараз або перебувають під слідством, або засуджені на території Греції, цілком усвідомлювали те, що вони мають зробити, куди їдуть, і що вони мають перевозити нелегальних мігрантів, і що за цей злочин передбачено доволі суворе покарання", - констатував Погорельцев.

Читайте також: Лутковську просять витягти з в’язниць Греції близько 200 українських громадян

Він спростував звинувачення на адресу МЗС у тому, що затримані у Греції моряки буцімто не отримують належної консульської чи правової допомоги.

"Консули повністю виконують свої зобов'язання, не було жодного засідання, де українських громадян не було б забезпечено перекладачем або захистом... Консульська допомога постійно надається, наші консули мають відповідний пул і адвокатів, і захисників, і перекладачів, у цьому проблем немає, і на кожному засіданні присутня і сторона захисту, і перекладачі в обов'язковому порядку, залежно від бажання громадянина йому надається або україномовний, або російськомовний перекладач", - зазначив Погорельцев.

За його словами, українські консули у Греції відвідують затриманих громадян, передають їм засоби гігієни, теплі речі і предмети першої необхідності, надають консульські поради, консультації, тобто надається "весь спектр консульської допомоги і робиться все можливе, щоб захистити права наших громадян".

Водночас Погорельцев зауважив, що далеко не кожен із наших громадян погоджується на відвідання консулом, бо не бажають надавати йому інформацію про себе, "щоб він потім передав відповідні дані у компетентні органи".

Він поінформував, що у 2016 році консульські посадові особи України в Греції здійснили 12 відвідань пенітенціарних закладів, де перебувають наші громадяни, звинувачені у перевезенні нелегальних мігрантів, у 2017 році вони відвідали 26 ув'язнених.

"Цього року вже здійснено два відвідання, і сьогодні український консул бере участь у судовому засіданні стосовно трьох громадян України, затриманих за аналогічним звинуваченням", - повідомив Погорельцев.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 5 лютого, родичі ув’язнених у Греції українців проводили акцію з вимогою до омбудсмена та МЗС сприяти звільненню громадян України.

Родичі затриманих скаржаться на відсутність належної комунікації з рідними та недотримання прав і ненадання медичної допомоги українцям у грецьких в’язницях, а також на відсутність додаткової угоди з Грецією щодо термінів ув’язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-