МОЗ внесе скринінги на онкологію до Порядку надання первинної  медичної допомоги

МОЗ внесе скринінги на онкологію до Порядку надання первинної медичної допомоги

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я внесе до Порядку надання первинної медичної допомоги обов'язкові обстеження на рак грудей та колоректальний рак.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк на брифінгу, присвяченому Всесвітньому дню боротьби з раком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми робимо серйозний крок - запровадження обов'язкових скринінгів на первинній ланці. Їх буде всього 9,  і серед них власне скринінг на  рак молочної залози і скринінг на колоректальний рак. Ці два скринінга будуть наказом міністерства внесені до офіційного документу, який називається Порядок надання первиної медичної допомоги. І заклад (первинної ланки - ред.) може отримувати більше коштів за принципом "гроші за пацієнтом" тільки за умови, що лікарі будть цей скринінг проводити. Лікар повинен принаймні поставити це питання перед людиною в групі ризику, і провести базове обстеження, і у разі будь-яких підозр дати направлення зробити більш ретельне обстеження у відповідного лікаря", - сказав Ковтонюк.

На переконання урядовця, це має дати позитивні результати у виявленні онкологічних захворювань на ранніх стадіях і працювати на випередження у боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Як повідомила на брифінгу директор Національного інституту раку Олена Колесник, при виявленні онкологічних захворювань на 1-2 стадіях при вчасно розпочатому лікуванні ймовірність  повного одужання складає до 100%. В той же час майже 30% всіх нових випадків онкології реєструється на 3-4 стадіях, коли лікування проводиться довше і коштує воно набагато дорожче.  

Читайте також: Щоденно 160 українців помирають від онкології - директор Інституту раку

За даним ВООЗ, які навела Колесник, майже 40% всіх онкологічних захворювань можна запобігти шляхом вчасної профілактики, медичних оглядів, зміни образу життя.

Як приклад Олена Колесник навела введення п'ять років тому скринінгу раку шийки маки у жінок, відтоді кількість 3-4 стадії цього виду онкології знизилася на 50%. За її словами, щорічно кожен чоловік повинен пройти обстеження на рак простати - здати онкомаркер PSA, кожна жінка повинна робити мамографію (після 40 років) або УЗД  молочних залоз. Раз на рік таку діагностику можна пройти безкоштовно в дні відкритих дверей в Національному інституті раку, а також в онкологічних центрах. 

Нагадаємо, що 4 лютого в світі та Україні відзначається День боротьби з раком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-