Леонід Каденюк: Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство

Леонід Каденюк: Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство

Укрінформ
31 січня не стало першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Він раптово помер у Києві під час ранкової пробіжки

Він був скромною людиною, не надто любив давати інтерв’ю. І, якщо по-чесному, пересічному українцеві мало що про нього відомо, крім того, що написано у Вікіпедії. А дарма. Леонід Костянтинович Каденюк для багатьох і в багатьому міг би служити взірцем.

Він, що називається, умів не лише ставити собі ціль, але й досягати її. Народився у 1951 році в маленькому буковинському селі, а у квітні 1961-го, коли перший політ людини у космос здійснив Юрій Гагарін, 10-річний сільський хлопчик мріяв теж стати космонавтом. Але мріяли про таке мільйони, а став – він.

Тоді шлях у космос був лише один: через військову авіацію. Леонід Каденюк пішов цим шляхом, як належить, - грунтовно підготувавшись. З медаллю закінчив школу, пройшов всі необідні перевірки і комісії - вступив до Чернігівського вищого військового училища льотчиків. Учився літати Леонід так, що після випуску його залишили при училищі – інструктором. Це – теж оцінка, до речі.

У 1976 році, почувши про черговий набір в загін космонавтів, Леонід Каденюк написав відповідний рапорт. Тоді в космонавти – багато хто хотів… Тож можете собі уявити: з 3-х тисяч кандидатів - льотчиків, відібрали групу з дев’яти офіцерів. Серед них був і Каденюк. Але це ще не все - лише попередній відбір. Потім була ще одна жорстка комісія і після неї, з групи залишився лише він один. І це так само була оцінка. Найвища.

Леонід Костянтинович потім згадував: «Нас готували як командирів багаторазового транспортного космічного корабля «Буран». Це космічний корабель, який дуже схожий на американський «Спейс Шаттл», на якому я і полетів потім».

Було розроблено і здійснено багаторівневу і дуже витратну програму досліджень, випробувань, виробничих і технологічних експериментів. До речі, саме льотчик-випробувач Каденюк займався розробкою і тестуванням глісади приземлення для «Бурану» – чи не найскладнішої фази польоту. Втім, «Буран» так і не полетів з людьми у космос. Був один безпілотний випробувальний політ. Радянська економіка не витримала гонки озброєнь з американським ВПК. Разом з нею – сконав і Радянський Союз. Два екземпляри корабля «Буран», які було побудовано на той момент, перетворилися на «комерційні експонати»… А як же мрія про космос?

19 листопада 1997 року з американського мису Канаверал стартував космічний корабель «Колумбія» з українцем Леонідом Каденюком у складі інтернаціонального екіпажу
19 листопада 1997 року з американського мису Канаверал стартував космічний корабель «Колумбія» з українцем Леонідом Каденюком у складі інтернаціонального екіпажу

Леонід Каденюк – не з тих, хто відступає. У 1995 році його зарахували до групи космонавтів Національного космічного агентства США. Він знову переміг численних конкурентів, бо повною мірою мав усі потрібні якості і риси – професіоналізм, досвід, відмінне здоров’я, а головне - волю у досягненні мети.

19 листопада 1997 року з американського мису Канаверал стартував космічний корабель «Колумбія» з українцем Леонідом Каденюком у складі інтернаціонального екіпажу. В політ космонавта незалежної України №1 тоді проводжали президенти України №1 і №2 - Леонід Кравчук і Леонід Кучма. А газети тоді написали: з особистих речей наш космонавт взяв з собою прапор України, «Кобзар» і аудіодиски з українською музикою.

Завдяки Каденюкові у Космосі зазвучав український гімн
Завдяки Каденюкові у космосі зазвучав український гімн

Місія Каденюка - першого і, на жаль, досі єдиного космонавта України, тривала 15 діб 16 год 35 хв і 1 с. Виконавши завдання і заплановану наукову програму біологічних експериментів з рослинами, український космонавт повернувся на землю 5 грудня. Адже з наукової точки зору, головним досягненням космонавта Леоніда Каденюка стали експерименти зі штучного запилення ріпаку.

Страшно у польоті космонавту не може бути за визначенням, але якось це надто вже очевидно. Леонід Костянтинович, повернувшись на Землю, знайшов дуже точне визначення: йому не було страшно від того, що може щось трапитись, а навпаки було «страшно цікаво». Втім, страшно Каденюкові все ж таки стало: окрім неймовірного захоплення від побаченого, саме в ті свої космічні дні він відчув страх від усвідомлення того, як людство знищує планету. «…Я побачив – це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який оповиває Землю на тлі чорного космосу. Мене аж жах якийсь пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя. Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство», – говорив космонавт Каденюк.

Повернувшись в Україну, Леонід Каденюк став і Героєм, і генералом, і народним депутатом. Він захистив дисертацію, написав книги, став почесним професором кількох університетів. Він здійснив одну, але першу для України космічну подорож. Чи можна сказати, що селянський хлопчик з буковинської глибинки реалізував свою мрію?

З 31 січня 2018 року уже ніхто не дасть відповіді на це запитання…

Втім, в космосі він залишився назавжди: нещодавно астероїд №399673, відкритий ще в 2004 році Андрушівською астрономічною обсерваторією, названо на його честь - Каденюк.

Світлана Карабань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-