Центр громадського здоров'я попереджає про ризик спалаху дифтерії

Центр громадського здоров'я попереджає про ризик спалаху дифтерії

Укрінформ
Ризик спалахів дифтерії в Україні залишається високим через низьке охоплення щепленням проти цього захворювання як дітей, так і дорослих.

Про це на брифінгу сказав переможець конкурсу на посаду директора Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом 2017 року не було зареєстровано жодного випадку дифтерії в Україні, у 2018 році ми маємо одне повідомлення про підозру на дифтерію у пацієнта в Луганській області. На щастя, поки що цей діагноз не підтверджено лабораторно. Але у звязку з тим, що рівень охоплення вакцинацією від дифтерії залишається низьким, ризик розвитку захворювання і появи спалахів є високим", - сказав Курпіта. 

Так за даними на сайті Центру громадського здоров'я станом на 01.12.2017 року первинним вакцинальним комплексом проти кашлюку, дифтерії та правця (3 щеплення у 2, 4 та 6 місяців вакциною АКДП) у всіх регіонах країни проведено щеплення  171 401 дитини у віці до одного року, що становить 47,5% від запланованої до вакцинації кількості дітей.

В той же час, за даними Міністерства охорони здоров'я, які озвучив Курпіта, на 1 січня 2018 року були наявні 2,7 млн доз вакцини АКДП (для профілактики дифтерії, правця та кашлюку) для щеплення дітей та 6,1 млн доз вакцини АДП-М (для профілактики дифтерії та праця), які можна використовувати для щеплення дорослих. Курпіта закликав всіх, хто пропустив планове щеплення, звертатися до медзакладів за місцем проживання і проходити імунізацію. Він нагадав, що дифтерія - це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується  запаленням переважно слизових оболонок ротоглотки та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Читайте також: Рівень планової вакцинації проти кору за рік зріс удвічі

Також він повідомив, що зараз в Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки, які отримані МОЗ від Індії  у якості гуманітарної допомоги. Крім того, МОЗ вперше за тривалий період  виділив кошти у розмірі 40, 2 млн грн. на закупівлю саме сироваток проти дифтерії, ботулізму та інших захворювань. Раніше такі закупівлі здійснювалися за кошти місцевих бюджетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-