Лікар: система не виявляє кожного четвертого хворого на туберкульоз

Лікар: система не виявляє кожного четвертого хворого на туберкульоз

Укрінформ
В Україні потрібно змінювати модель лікування пацієнтів на туберкульоз, кожен четвертий хворий не виявляється системою охорони здоров'я.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, що відбулася 29 січня, сказала кандидат медичних наук, заслужений лікар України Наталія Кожан.

"Представники і експерти ВООЗ провели дослідження в Україні, згідно з яким ми недовиявляємо 25% хворих в Україні, таким чином кожного четвертого хворого ми недовиявляємо. Якщо ми не виявляємо хворих серед дорослих, у нас збільшуватиметься захворюваність серед дітей", - сказала Кожан.

Так, станом на 2016 рік, за статистичними даними,  захворюваність на туберкульоз  становила 67,6  на 100 тисяч населення, тоді як розрахункові цифри були 87 на 100 тисяч населення.

У 2014 році Україна вперше увійшла до п'ятірки країн світу з найвищим показником мультирезистентного туберкульозу. Так з 2009 року кількість таких випадків  зросла більш ніж удвічі: з 3482 у 2009 році до 7778 випадків - у 2016 році. У 24% хворих, яким вперше встановлено діагноз "туберкульоз", виявлено мультирезистентну форму туберкульозу,  та у 58% хворих - з повторними випадками туберкульозу.

Читайте також: Покласти край туберкульозу: Кабмін затвердив спеціальну програму

Кожан наголосила, що на сьогодні в Україні доступні всі препарати для лікування туберкульозу, окрім препаратів 5 групи. Втім проблема поширення захворюваності на туберкульоз полягає і в системі організації лікування, коли хворі довгий час перебувають у стаціонарі, де може статися перезараження людини, яка виліковується. Крім того, лікування від туберкульозу має побічні ефекти, через які багато пацієнтів відмовляються від лікування, чим ускладнюють перебіг захворювання.

За словами Кожан, запропонована в контексті медичної реформи модель амбулаторного (пацієнтоорієнтованого) лікування закритої форми туберкульозу (коли хворий не виділяє збудника туберкульозу) на первинній ланці, коли  спостереження за пацієнтом, видачу ліків і контроль лікування здійснює лікар первинної ланки, знайшла позитивні відгуки як у лікарів, так і в пацієнтів.

"Ми опитали 41 лікаря і 86 пацієнтів. І пацієнти, і лікарі дуже поінформовані про цю модель, і вони її підтримують, бо вона дійсно надає можливість визначити ті потреби, які є у пацієнта. Медичні працівники говорили про те, що якщо на первинці планується супроводження і лікування пацієнтів, то треба підвищувати заробітну плату лікарям. Сьогодні  йде реформа охорони здоров'я, і в законі, і в концепції про реформу є такий розділ, який передбачає, що медичні працівники отримуватимуть додаткову плату за якісно вилікуваних хворих", - сказала Кожан.

Вона наголосила, що передусім потрібно розробити  порядок оплати праці лікарів, які супроводжуватимуть таких пацієнтів.

Фото: Юлія Овсяннікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-