Сніговий буревій на Одещині. Чи буде зроблено висновки?

Сніговий буревій на Одещині. Чи буде зроблено висновки?

Укрінформ
Проїзд на дорогах відновлено, на черзі – енергомережа

Балканський циклон, що пронісся 18 січня сніговим буревієм над придунайськими районами Одещини, наприкінці тижня ущух, однак наслідки його досі ліквідують служби оперативного реагування – енергетики, дорожники та рятувальники.

ЦЬОГОРІЧНИЙ СНІГОВІЙ ПОРІВНЮЮТЬ ЗІ СТИХІЄЮ 1975-ГО РОКУ

Передусім зазнала сильного удару енергомережа Арцизького, Ізмаїльського, Татарбунарського, Кілійського та Білгород-Дністровського районів.

Точно оцінити масштаби цієї надзвичайної ситуації складно, але тільки у 70-тисячному Ізмаїлі, за словами мера міста Андрія Абрамченка, стихія наробила такого серйозного лиха, що станом на 18 січня там не працювали навіть медзаклади і пологовий будинок.

Буревій повалив понад півтисячі бетонних опор ліній електропередач, залишивши оселі мешканців, медичні, державні заклади та підприємства без електрики, тепло- і водопостачання. Тимчасово призупинили функціонувати через негоду навіть прикордонні пункти пропуску «Долинське» (Ренійський район), «Табаки» (Болградський район), «Градениці» (Біляївський район) та «Серпневе» (Тарутинський район)…

Характеризуючи ситуацію, голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов порівняв нинішній стихійний катаклізм у Придунав'ї з подіями 1975 року: «18 січня пориви вітру сягали швидкості 30 м/с! Це в два рази більше критичної швидкості вітру для посадки літака. Не дивно, що ламалися, як сірники, й падали опори ліній електропередач. Хоча падіння навіть десятка опор – уже проблема для району".

Між тим, від удару стихії впали, за підрахунками бригад енергетиків, 1100 залізобетонних вишок, порвавши дроти на кількох  ЛЕП. Лише в Арцизькому районі вітер повалив понад 160 електроопор. За словами голови Арцизької РДА Сергія Парпуланського, орієнтовна дата відновлення енергопостачання міста і найближчих населених пунктів – 22 січня, а віддалених сіл району – 24 січня.

Усього буревій знеструмив близько 530 населених пунктів Одещини, тимчасово припинилось повноцінне функціонування медичних закладів, котельних систем центрального опалення, насосних станцій водопроводу і каналізації та подачі води з артезіанських свердловин.

Штаб із ліквідації наслідків стихії при Одеській ОДА визначив першочерговість об'єктів, яким належало відновити електропостачання в екстреному режимі – від резервних дизель-генераторів, а також портів і судноремонтних заводів. Після медзакладів, насосних і котелень – на черзі школи й багатоповерхові житлові будинки.

Станом на 22 січня в Ізмаїлі вдалося відновити функціонування 11 з 13 енергопідстанцій і усунути 17 локальних пошкоджень енергомереж. За словами мера Андрія Абрамченка, "поки що у місті діють обмеження щодо електроспоживання, що триватимуть до повного відновлення ЛЕП-35. Наразі графік подачі електроенергії місту має "плаваючий" характер – залежно від енергонавантаження того чи іншого мікрорайону".

Мер Абрамченко уточнив, що "внаслідок технічних причин чітко визначити графік подачі електроенергії до житлових мікрорайонів фахівці мерії не мають змоги. Тому відключатимуть енергоживлення будинків по кілька годин у будь-якій частині міста у залежності від електроспоживання в тому чи іншому мікрорайоні".

Як це виглядає на практиці, повідомляють у своїх постах у соцмережах самі ізмаїльчани. Приміром, Галина Іванько нарікає: "За останніх п'ять діб електроенергію до нашої квартири подавали один раз – протягом 15 хвилин". Вторить їй Інна Ганган: "П'яту добу квартира без світла". Марина Бондаренко звертає увагу мера та комунальників на дивну ситуацію: "У нас на перехресті Української вулиці, 76-а та вулиці Бадаєва будинок на дві половини – так в одну частину будівлі електрику подають, а друга з 18 січня знеструмлена. Причому така ж ситуація і в наших сусідів..."

ВИМУШЕНІ КАНІКУЛИ І ПОРОДІЛЛІ В ЗАМЕТАХ

Через нестабільне енергозабезпечення та очікуване погіршення погодних умов 22 січня комісія з питань ТЕБ і НС при міському голові Ізмаїла також рекомендувала міськвиконкому "подовжити канікули в загальноосвітніх закладах до середи, 24 січня включно". Схожа ситуація і в Арцизі, Вилковому, Кілії та Білгороді-Дністровському, де місцеві органи влади теж вирішили подовжити зимові канікули школярам.

Хоч на допомогу ремонтникам ПАТ "Одесаобленерго" прибули десятки бригад із Кіровоградської, Херсонської та Київської областей, протягом попередніх трьох діб не вдалося відновити електропостачання 127 населених пунктів у 9 районах області, в тому числі частини житлових мікрорайонів Ізмаїла та Арциза. Складна ситуація, зокрема, у Татарбунарському районі, де без світла поки 33 села, у Білгород-Дністровському – 19, Кілійському – 18, Саратському – 17, Тарутинському – 8. Завершуються ремонти електромереж також у Біляївському і Болградському районах.

У суботу-неділю над відновленням електропостачання працювали 94 аварійні бригади, 365 працівників і 148 одиниць техніки, – звітували енергетики ПАТ "Одесаобленерго" 21 січня на засіданні оперативного штабу при ОДА. Основні обсяги робіт планується завершити 22-23 січня.

Жорстко екзаменує зима й одеських дорожників та рятувальників, що у неділю відкрили для проїзду автомагістралі державного значення, а перед тим розгорнули низку пунктів обігріву на зупинках великовагового транспорту. Упродовж трьох діб рятувальники також супроводжували машини швидкої допомоги до засипаних снігом віддалених сіл – усього виконано 800 таких виїздів, госпіталізовано 182 пацієнти, що потребували невідкладної допомоги.

Приміром, завдяки супроводу рятувальниками машини швидкої допомоги, що застрягла серед снігових заносів, рухаючись із райцентру Кодима до села Мала Слобідка Кодимського району, врятовано породіллю та новонароджену. Мати й дочка зараз, через два дні, почувають себе добре, поінформував рятувальників лікар Максим Суковатий.

Низку схожих щасливих ситуацій забезпечили рятувальники з допомогою потужних технічних засобів для двох груп автомобілістів, що опинились у "сніговій блокаді" неподалік Ізмаїла та Сарати. Зокрема, на дорозі до Сарати проїзд машинам перегородили повалені сильним вітром дерева. Причому в одній із заблокованих машин, у баку якої закінчувалося пальне, перебувала молода родина з двотижневим малям на руках. Тож рятувальники вирішили супроводити її майже до оселі...

«ПОФІГІЗМ РОЗВЕЛИ ПРОСТО...»

Власне, ліквідація наслідків негоди на засніжених місцевих автотрасах триває. А деякі казуси, які зафіксовані на відеокамеру під час розчищення автодороги в Арцизькому районі від снігу й потрапили завдяки раднику голови ОДА в соцмережі, просто вражають. Оскільки голова ОДА Максим Степанов став свідком грубого порушення одним із дорожників технології розчищення дороги: водій КДМ-316 (комбінованої дорожної машини з комплектом обладнання для пневморозбризкування суміші) сипав соляну суміш поверх 40-сантиметрового шару снігу на автотрасі, а за ним їхали трактори, які відразу ж згрібали реагенти разом зі снігом у кювет...

Степанов зупинив шляховика, а потім зателефонував керівнику Служби автомобільних доріг області Олегу Вариводі: "Ну, Олеже, це ж пофігізм розвели просто! Для чого виводите техніку на дорогу? Якийсь же техрегламент у виконавців має бути: хто і що повинен робити?".

"Сподіваюсь, більше такого не побачимо", – підсумував голова ОДА в коментарі до прикрого епізоду.

Тим часом синоптики знову прогнозують ускладнення погодних умов на території Одеської області. І штормове попередження – у південних районах, де очікується сильний сніг, місцями хуртовина й налипання мокрого снігу. Пориви північно-східного вітру до 20 метрів.

Отже, може бути й нове випробування для служб оперативного реагування на готовність до протидії стихії.

Очільник ОДА Максим Степанов каже, що вже свої висновки зробив: порахуємо, скільки потрібно коштів, і закупимо для кожної лікарні в регіоні дизель-генератори. Так само це стосується інтернатів і дитячих будинків. Ці генератори мають бути завжди заправлені пальним і в робочому стані.

"Торік ми робили висновки, що робити з дорогами, перекриттям руху, – вважає керівник Одеського оперативного штабу з ліквідації наслідків стихії. – А під час цієї негоди все було відпрацьовано. Зробимо висновки й цього разу...", – бадьоро констатував він.

Не менш оптимістично оцінили ситуацію, в тому числі готовність комунальних служб і міської влади оперативно реагувати на виклики стихії, представники Одеської мерії. Випустивши з уваги численні факти підтоплень дощовою водою низки автомагістралей, на яких заглухали автомобілі, а пішоходи, приміром, 19 січня, брели по коліна у воді через нечищені аварійні зливоприймачі, директор департаменту міського господарства Олександр Козловський теж не упустив можливості похвалитися, що "внаслідок негоди на вулиці Одеси вийшло 85 одиниць техніки і було висипано 865 тонн піщано-сольової суміші".

У свою чергу, виконувач обов'язків мера Анатолій Орловський запевнив, що одеситам не варто непокоїтися через відсутність в Одесі у цей складний період мера Геннадія Труханова: просто затягнулася його відпустка, що мала завершитись 19 січня. Поспішаю всіх заспокоїти, – додав у понеділок на нараді Орловський, – згідно з розпорядженням № 05В від 17 січня, Геннадій Труханов відбув до Греції. Там же у ці дні його заступники – Павло Вугельман, Андрій Котляр та Олександр Олейников...

Михайло Аксанюк, Одеса.

Фото: ДСНС, Сергій Ляшонок, Микола Мякшиков, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-