Українська революція зазнала поразки, бо протидіяла агресії з кількох боків - В'ятрович

Українська революція зазнала поразки, бо протидіяла агресії з кількох боків - В'ятрович

Укрінформ
Українська революція зазнала поразки не тому, що українці були не готовими захищати її, а тому що змушені були протистояти наймасштабнішій агресії з кількох боків.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

"Українська революція зазнала поразки не тому, що українці були не готовими захищати її, а тому що змушені були протистояти наймасштабнішій агресії з кількох боків. У боротьбі за незалежність 1917-1921 роках в Україні загинуло людей більше ніж у відстоюванні незалежності будь-якої іншої з новостворених держав, а може навіть їх всім разом взятих", - заявив В'ятрович.

Він зазначив, що діячів Української революції 1917-1921 вважають повільними та нерішучими. "В цих рисах бачать головну причину її поразки. Справді, вони, як і більшість політиків та громадських діячів того часу, були не готовими до революції. Але після її початку розвивалися дуже динамічно - за дев’ять місяців перейшли від вимог автономії України до проголошення її незалежності. Україна - друга після Фінляндії, проголосила свою незалежність на руїнах імперій. Польща, Чехія, країни Балтії та Кавказу зробили це на кілька місяців пізніше", - наголосив В'ятрович.

На його переконання, у діячів Української революції  треба вчитися, щоб не повторити їхніх помилок : "Але і є чим, і ким пишатися в її історії. Відновлена в 1991 незалежність була б не можливою без її проголошення в 1918". 

Читайте також: Польща досі ставиться до України, як до радянської республіки - В'ятрович

Голова Українського інституту національної пам'яті  привітав усіх із століттям української незалежності.

Як відомо, сто років тому, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки, так званий Акт Злуки про об'єднання українських земель в єдину Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-