12 січня: народний календар і астровісник

12 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Феодори, якій вдалося пройти 20 митарств; не видавайте бажане за дійсне і бережіть вуха.

Сьогодні церква вшановує пам’ять преподобної Феодори Царгородської, святої першої половини Х століття. Її ім’я відоме завдяки прецікавій історії про посмертні митарства душі. Оповідь так і називається: «Митарства святої Феодори». Жінка жила в Константинополі, рано овдовіла, але вела благочестиве життя. У її будинку знайшов прихисток відомий чернець, а згодом і святий – Василій Новий. У Василія були учні й послідовники, серед них і юнак Григорій. Після смерті Феодори, яку Григорій дуже шанував, він почав розпитувати святого Василія про те, як склалася загробна доля жінки. Згодом він був удостоєний побачити святу – та перебувала в горніх обителях дивовижної краси. Григорій також почув і оповідь Феодори про те, як її душа у супроводі двох ангелів проходила 20 митарств: до душі приступали злі біси й зачитували різні гріхи, які вона скоїла «словом, ділом і помислом» за своє життя, намагаючись її залякати й забрати з собою у пекло. Злі духи звинувачували її навіть у тому, що вона, бувало, гнівалася на власних дітей, коли ті не слухалися. Від погибелі Феодору врятували ангели, які мали список чеснот і добрих справ святої, а також молитви святого Василія, який на землі молився за спасіння душі спочилої. Попри те, що «Митарства» викликали у деяких, особливо освічених, церковних кліриків сумніви і скепсис (вони називали їх «духовним романом»), в народі ця оповідь дуже популярна. А ще можна сказати, що «Митарства» дали поштовх розвитку специфічного літературного жанру, що базується на свідченнях людей, які пережили клінічну смерть.

Іменинники сьогодні Онися, Феодора, Марія.

Нині вже 25-ий місячний день. Місяць переходить у знак Стрільця. Енергетика дня пасивна і споглядальна. Жодних нових справ! Найліпше цього дня відпочивати. Ідеальними будуть водні процедури: басейн, лазня. Колективна праця може призвести до багатьох непорозумінь, кожен затято тягтиме ковдру на себе, буде важко досягти консенсусу. Небажано цього дня також брати на себе відповідальність, давати комусь категоричні оцінки, виступати з різкими судженнями. У другій половині дня виникне нездоланне бажання видати бажане за дійсне, ідеалізувати минуле, піддаватися оманливим фантазіям. Найбільш вразлива частина тіла – вуха.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році: -26,9; а найтеплішим у 2005 – +9,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-