Скандал навколо

Скандал навколо "грошей Януковича": Онищенко хоче відсудити у Al Jazeera $20 мільйонів

Укрінформ
Розшукуваний в Україні народний депутат Олександр Онищенко подав до суду на телеканал Al Jazeera за нібито помилкове розслідування про "гроші Януковича".

Про це він повідомив у Facebook.

"Що є? Судовий позов на компанію Al Jazeera на $20 млн - за брехливу інформацію, подану у сюжеті і репутаційна шкода, завдана мені", - написав Онищенко.

Депутат-утікач вирішив судитися через розслідування, в якому мова йде про придбання Онищенком та бізнесменом Павлом Фуксом у Сергія Курченка компанії, яка володіє $160 млн заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Онищенко продовжує заявляти, що не має ніякого відношення до "грошей Януковича".

За його словами, опублікований варіант договору між ним та Фуксом від вересня 2015 року "ніким не підписаний": "Al Jazeera опублікувала непідписаний варіант договору, у якому прописане припущення купити за дисконтом за 30 млн (включаючи оцінку вартості літака)... Навмисна маніпуляція, щоб у читача склалося враження, що угода вже тоді відбулася. А це неправда".

При цьому Онищенко стверджує, що "НАБУ працює у зв'язці із Al Jazeera".

"Журналісти приїжджали до мене кожні три місяці, вели світські бесіди про спорт, про корупцію в Україні, а в сюжеті "нарізали" те, що зручно було за контекстом", - пише він.

Як повідомлялося, у розслідуванні базованої у Катарі панарабской медіакомпанії Al Jazeera йшлося про те, що народний депутат Онищенко та мільярдер Павло Фукс купили у втікача до Росії олігарха Сергія Курченка компанію, яка є формальним власником частини активів, заморожених у рамках пошуку коштів, викрадених Януковичем і його оточенням.

Читайте також: Українські олігархи купили в Курченка компанію з "грошима Януковича" - ЗМІ

Згідно із розслідуванням під назвою "Олігархи", Онищенко та Фукс купили у Курченка за $30 млн зареєстровану на Кіпрі компанію Quickpace Limited, на яку записані активи на суму близько $160 млн, які були заморожені рішенням українського суду як кошти, здобуті у результаті злочинної діяльності. Це частина активів на загальну суму близько $1,5 млрд, яку українські суди заморозили у червні 2014 року в цілій низці компаній на Кіпрі, у Великій Британії, Панамі, Белізі і на Британських Віргінських островах.

Як заявляв підрозділ журналістських розслідувань Al Jazeera, вони роздобули непідписаний екземпляр контракту, з якого випливає, що покупцями були Онищенко та Фукс, магнат у галузі нерухомого майна, який заробив свої статки у Москві. Інші документи підтверджують, що продавцем був Курченко, український газовий магнат, що втік, який наразі живе у Москві і відомий як "гаманець родини Януковича".

Як пише видання, і в Україні, і за її межами перепродувати заарештовані активи є незаконним. Втім, Онищенко, із яким сконтактувала Al Jazeera, заявив, що не бачить нічого поганого у такій угоді. Він також підтвердив, що іншими учасниками угоди були Фукс та Курченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-