Українські олігархи купили в Курченка компанію з

Українські олігархи купили в Курченка компанію з "грошима Януковича" - ЗМІ

Укрінформ
Розшукуваний в Україні народний депутат Олександр Онищенко та мільярдер Павло Фукс купили у біглого в Росію олігарха Сергія Курченка компанію, яка є формальним власником частини активів, заморожених у рамках пошуку коштів, викрадених Віктором Януковичем і його оточенням.

Про це йдеться у розслідуванні базованої в Катарі панарабської медіакомпанії “Аль-Джазіра”, повідомляє “Радіо Свобода”.

 “Як мовиться в розлогому розслідуванні з назвою “Олігархи”, Олександр Онищенко і Павло Фукс купили в Сергія Курченка за 30 мільйонів доларів зареєстровану на Кіпрі компанію Quickpace Limited, на яку записані активи на суму близько 160 мільйонів доларів, що були заморожені рішенням українського суду як підозрювані кошти, здобуті в результаті злочинної діяльності. Це частина активів на загальну суму близько 1,5 мільярда доларів, яку українські суди заморозили в червні 2014 року в цілій низці компаній на Кіпрі, у Великій Британії, Панамі, Белізі і на Британських Віргінських островах”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Суд просить притягнути до відповідальності адвокатів Януковича

Як заявляє підрозділ журналістських розслідувань “Аль-Джазіри”, він роздобув непідписаний примірник контракту, з якого випливає, що покупцями були  Олександр Онищенко і Павло Фукс, магнат у галузі нерухомого майна, який заробив свої статки в Москві. Інші документи дають знати, що продавцем був Курченко, біглий український газовий магнат, який нині живе в Москві і знаний як “гаманець “сім’ї” Януковича”.

Як пише видання, і в Україні, і за її кордоном перепродувати арештовані активи незаконно. Втім, Онищенко, з яким сконтактувалася “Аль-Джазіра”, заявив, що не бачить нічого поганого в такій оборудці. Він також підтвердив, що іншими учасниками угоди були Фукс і Курченко. Але при цьому він стверджував, що ця угода залишилася на папері і не була здійснена.

Один із пунктів контракту, мовиться в розслідуванні, передбачає, що покупці будуть співпрацювати над тим, щоб домогтися зняття арешту з активів, власниками яких є Quickpace.

Тим часом, як заявляють розслідувачі, один із кіпрських юристів, із одного боку, і Національне антикорупційне бюро України, яке розслідувало справу, з іншого, підтвердили, що продаж компанії Quickpace таки відбувся, і документи цієї компанії свідчать про перехід права власності на одну з компаній Фукса. Крім того, “Аль-Джазіра” отримала підтвердження про банківський переказ першої частини у 2 млн дол. із суми угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-