Релігієзнавець: Відмова відспівувати дитину є на совісті всієї УПЦ МП

Релігієзнавець: Відмова відспівувати дитину є на совісті всієї УПЦ МП

Укрінформ
Кричущий випадок у Запоріжжі, де священик УПЦ МП відмовився відспівувати трагічно загиблого дворічного хлопчика, залишиться на совісті всієї цієї церкви.

На цьому наголосила під час прес-конференції завідувач відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович. 

"Ми оцінюємо цю ситуацію з точки зору світських науковців. Для нас домінуючим мають бути виміри суспільних цінностей. І з нашої точки зору ця церква (УПЦ МП - Ред.) порушила ці принципи... Тобто, ми бачимо процес фундаменталізації віри, ми бачимо, що віра стає більш фанатичною, вона не стає такою, до якої закликав Ісус Христос. Тобто ми не любимо один одного. А це - основне, що від нас вимагається", - сказала Филипович. 

Вона зазначила, що ситуація отримала адекватну реакцію від суспільства, яке засудило вчинок священика і мовчазну підтримку його керівництвом УПЦ МП, - і це засвідчує більшу свідомість суспільства, ніж церкви. 

"До цих подій можна поставитися по-різному. Але в мене перша реакція була суто материнська, тобто коли ти в горі і тобі треба підтримки від церкви, ти її не те що не отримуєш, а навпаки - забирають останню надію, що дитина, яка безвинно постраждала, не буде в царстві Божому. Це просто катастрофа для віруючої людини. Тут реакція має бути однозначна - це треба засудити, не прийняти, кричати про це. Що, власне, й зробило українське суспільство. Воно відреагувало адекватно. Воно показало, що є більш досконалим, більш розвинутим, більш свідомим, якщо так реагує на ці події. Це буде на совісті цього священика і на совісті всієї цієї церкви, якщо вона не змінить своєї позиції, якщо буде відмовлятися відспівувати дітей, які хрещені в іншій конфесії, воїнів, які загинули", - підкреслила Филипович. 

Водночас старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Оксана Горкуша зазначила, що цей випадок не є несподіванкою, оскільки ця церква вже давно демонструє, що в ній людські інтереси переважають релігійні. 

Читайте також: У Запоріжжі священик Московського патріархату відмовився відспівати дитину

"Ця церква продемонструвала, що навіть у питаннях, які стосуються життя і смерті, вона керується якимись людськими приписами, а не Божими настановами. Адже будь-яка людина є творінням Божим і відмовити, щоб це творіння Боже отримало благословення і спасіння, церква не мала права, якби вона залишалася боголюдською інституцією, а не перетворилася на людську. Це свідчить про внутрішню секуляризацію церкви, коли вона зовнішньо залишається релігійною інституцією, але насправді більше нагадує суто людську", - сказала науковець. 

За словами її колеги - старшого наукового співробітника Відділення релігієзнавства Віти Титаренко, ситуація в Запоріжжі здатна зіграти роль доміно - коли одна кісточка падає і тягне за собою непередбачувані наслідки. Така ситуація здатна вплинути на вибір українців, який зміщується в площину морально-етичну, і посилювати релігійну поляризацію в суспільстві, вважає вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-