В Україні з нового року стартувала медреформа

В Україні з нового року стартувала медреформа

Укрінформ
З 1 січня 2018 року набув чинності закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який Президент Петро Порошенко підписав 28 грудня 2017 року.

Із текстом закону можна ознайомитися на сайті Верховної Ради.

Згідно із законом, з січня 2018 року має бути створений єдиний Національний замовник медичних послуг - Національна служба здоров'я, яка буде здійснювати оплату за медичні послуги в кожному конкретному випадку надання їх громадянам України. Положення про утворення Національної служби здоров'я Кабінет міністрів ухвалив 27 грудня 2017 року. Документ набуває чинності після підписання Президентом закону про медичні фінансові гарантії. Протягом січня має бути проведений конкурс з обрання голови Національної служби здоров'я. У червні 2018 року Національна служба здоров’я України має розпочати роботу, з липня 2018 року НСЗУ розпочинає перші виплати медзакладам первинної допомоги за послуги, надані громадянам України.

Також у січні 2018 року розпочинається підготовчий період: автономізація закладів первинної медичної допомоги. Закон про автономізацію медичних закладів набув чинності в листопаді 2017 року. Заклади охорони здоров'я отримують фінансову та управлінську автономію для забезпечення фінансових, матеріально-технічних ресурсів системи охорони здоров'я. Проводити реорганізацію медичних закладів з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства зобов'язані місцеві органи влади. У першу чергу будуть реорганізуватися заклади первинної медичної допомоги. Тільки за цієї умови заклади зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

Також набуває чинності пункт 1 постанови Кабінету міністрів «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333», згідно з якою медичні заклади з 1 січня мають закуповувати ліки відповідно до нового Національного переліку основних лікарських засобів. Ця постанова зобов'язує медзаклади формувати у себе обсяг ліків, які мають доказову ефективність і входять до Національного переліку основних лікарських засобів. Всі інші лікарські засоби і препарати можуть бути закуплені медичною установою тільки після того, як забезпечений основний обсяг ліків за Національним переліком.

Читайте також: Україна переходить на оплату медичних послуг за кожного пацієнта - Супрун

Крім того, з початку 2018 року набуває чинності урядова постанова, якою затверджено  Методику розрахунку вартості медичних послуг. Міністерство охорони здоров'я та інші центральні органи виконавчої влади протягом трьох місяців повинні забезпечити ухвалення нормативно-правових актів, передбачених цією методикою. Методика розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування визначає методологію та порядок обліку фактичних витрат, які здійснюють заклади охорони здоров'я у зв'язку з наданням медичних послуг і враховуються при встановленні єдиних тарифів (ставок оплати) за медичні послуги, що надаються відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я за договорами про медичне обслуговування населення у межах програми державних гарантій медичного обслуговування населення згідно із Законом України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Методика спрямована на забезпечення стандартизації та уніфікації підходів до обліку витрат в закладах охорони здоров'я України та встановлення базових принципів універсальної національної системи розрахунку вартості послуг з медичного обслуговування, фінансування яких забезпечується за рахунок бюджетних коштів у межах програми медичних гарантій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-