Росія готувалася до окупації Криму ще в листопаді 2013 року – командувач ВМС

Росія готувалася до окупації Криму ще в листопаді 2013 року – командувач ВМС

Укрінформ
Росія почала накопичувати ресурси для окупації Криму ще в листопаді 2013 року.

Про це заявив в Оболонському районному суді Києва командувач Військово-морських сил ЗСУ Ігор Воронченко під час його допиту як свідка у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За наявною інформацією, у листопаді 2013 року до Сімферополя були поставки пального для Чорноморського флоту до населеного пункту Гвардійське – замість 12 цистерн прибуло 45. Це вже свідчить про накопичення ресурсів", - сказав Воронченко.

Наприкінці ж січня 2014 року, зазначив він, з’явилась інформація про незаконне перебування російських військових у Сімферополі та незаконне їх пересування територією Криму, але ідентифікувати їх не було можливості. "Про все це я доповів командуванню ВМС ЗСУ", - підкреслив Воронченко.

Відповідаючи на запитання сторони захисту, Воронченко також заявив, що під час повномасштабної окупації Криму особисто не давав наказів своїм підлеглим здавати зброю.

Він також висловив переконання, що якби з боку ЗСУ на той час були проведені хоча б превентивні дії в Криму, то це б вплинуло на плани агресора. "Якби на території Криму 15 лютого були 2 парашутно-десантні батальйони, направлені Генштабом ЗСУ, то це б змінило замисли і плани агресора", - заявив Воронченко.

Він наголосив, що готовий був застосувати зброю проти агресора для захисту територіальної цілісності України, якби своєчасно був такий наказ. "27 лютого, коли захопили адмінбудівлі АРК, такого наказу не було. У письмовій формі такого наказу до мене взагалі не надходило", - сказав командувач ВМС ЗСУ. Єдиний документ, який надійшов у письмовій формі, це, за його словами, був підроблений наказ тодішнього міністра оборони від 12 березня про здачу зброї українськими військовими в Криму.

На переконання Воронченка, наказ про застосування зброї і введення надзвичайного стану в Криму мав дати ще Янукович, коли з'явилась інформація про незаконне пересування військових РФ територією Криму.

Читайте також: Держзрада Януковича: суд продовжив розгляд справи по суті

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у  скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-