Суд у справі про держзраду Януковича допитує командувача ВМС

Суд у справі про держзраду Януковича допитує командувача ВМС

Укрінформ
Оболонський районний суд Києва у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в державній зраді допитує як свідка командувача Військово-морських сил України Ігоря Воронченка

На час анексії Криму Воронченко був заступником командувача ВМС ЗСУ з берегової оборони - начальником управління військ берегової та територіальної оборони Командування ВМС ЗСУ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Воронченко під час допиту заявив, що наприкінці січня 2014 року вже мав інформацію про незаконне перебування російських військових у Сімферополі. Екс-президент Янукович ще на той час перебував в Україні на своїй посаді. «Чорноморські військові частини почали брати під охорону свої частини і неузгоджене пересування територією АРК саме в цей час. Однак ніяких наказів щодо проведення зустрічних дій з боку українських ЗСУ з Києва, з Генштабу ЗСУ не надходило», - зазначив він.

Воронченко також розповів, що 27 лютого отримав повідомлення про захоплення адмінбудівень Верховної Ради АРК і Ради міністрів АРК. «Відео захоплення адмінбудівель показали, що це захоплення було заздалегідь підготовлене і проведено високопрофесійно», - сказав він.

На той час, за його словами, в Криму також були заблоковані аеропорт, залізничний вокзал, всі об’єкти інфраструктури, управління навігації і військових частин. Блокування проводили бригади Чорноморського флоту РФ. Всі мережі зв’язку були перебиті. Спілкування з Києвом проводили за допомогою мобільного зв’язку.

Воронченко повідомив, що йому неодноразово пропонували перейти на сторону Російської Федерації. Серед пропозицій звучали надання йому кількох квартир у Росії та нові високі посади. За відмову 22 березня 2014 року його взяли в полон військовослужбовці РФ на чотири доби. «Вони до останнього намагалися схилити мене на їх бік. Інших вимог, крім як перейти на їх бік, не було», - сказав Воронченко. 

Він зазначив, що звільнили його на четвертий день після розмови з контр-адміралом РФ Валерієм Куліковим, який повідомив, що його передадуть українській стороні. «Мене вивезли в наручниках і з мішком на голові під прицілом 6 військовослужбовців», - розповів Воронченко.

На той час практично всі українські військові частини на території АРК були блоковані, зазначив Воронченко. Частина військових перейшли на сторону ворога. Інша частина залишилась вірними народу України.

Читайте також: Держзрада Януковича: суд продовжив розгляд справи по суті

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у  скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-