Прикордонники презентували систему фіксації біометричних даних іноземців

Прикордонники презентували систему фіксації біометричних даних іноземців

Фото
Укрінформ
Держприкордонслужба презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, інформація з якої передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Презентація відбулася у четвер в аеропорту "Жуляни", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми з вами сьогодні присутні фактично при тестовому запуску системи контролю біометричних даних, яка вже працює в аеропорту "Жуляни", - сказав під час презентації секретар РНБО Олександр Турчинов.

Ця система фіксації даних іноземців та осіб без громадянства стане однією з підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю.

Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовуватимуть до громадян визначеного МЗС переліку 71 країни, у тому числі РФ, а також Шрі-Ланка, Бангладеш, Індія, Афганістан тощо, які віднесено до категорії ризику, решта іноземців - за результатами аналізу та оцінки ризиків. 

Від фіксації біометричних даних, згідно з законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", звільняються наступні категорії осіб: глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Під час паспортного контролю інспектори ДПСУ здійснюватимуть перевірку паспортних документів іноземців, в тому числі за базами Інтерполу. Також відбуватиметься зчитування інформації (відбитків пальців правої руки) за допомогою рідерів, яка надходитиме до підсистеми обробки біометричних даних відомства. Крім того, через міжвідомчу інформаційно-телекомунікаційну систему "Аркан" вона надходитиме до Національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби.

При повторному перетині особою кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме, чи здавала людина свої біометричні дані і здійснюватиме їх перевірку. У разі неспівпадіння даних особу буде направлено на додатковий контроль для з'ясування обставин.

Турчинов зазначив, що ця система пов'язана не тільки з ДМС, а й з СБУ, Нацполіцією, що дозволить посилити контррозвідувальні заходи і боротьбу з криміналітетом.

За словами очільника ДПСУ Петра Цигикала, наразі відповідними технічними засобами обладнані 157 пунктів пропуску, зокрема повністю обладнано усі пункти пропуску на кордоні з РФ.

Впровадження цієї системи відбуватиметься поетапно, а саме - з 1 січня 2018 року старт системи відбудеться у столичних міжнародних аеропортах та в пунктах пропуску українсько-російської ділянки держкордону. В подальшому ця система активно впроваджуватиметься на всіх ділянках державного кордону України.

Наразі на впровадження цієї системи виділено 300 млн грн. Для повного її впровадження необхідно буде ще близько 230 млн грн.

Читайте також: На кордоні з Молдовою відкриють іще один спільний пункт пропуску

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 1 вересня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про запровадження біометричного контролю на кордоні.

Документом передбачається, що з 1 січня 2018 року починає функціонування національна система біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства під час перетину держкордону.

Прикордонники презентували систему фіксації біометричних даних / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-