РФ відмовилася віддати Україні ще трьох політв'язнів - Клиха, Карпюка та Чирнія

РФ відмовилася віддати Україні ще трьох політв'язнів - Клиха, Карпюка та Чирнія

Укрінформ
Росія відмовила у передачі Україні незаконно засуджених українців Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чирнія.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

"Росія відмовила у передачі в Україну Клиха, Карпюка та Чирнія без зазначення причини та відповідного рішення суду. До цього вже була відмова у передачі Сєнцова та Вигівського", - зазначив він.

Петухов додав, що це є порушенням умов Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, і Україна письмово звернулася до Росії з вимогою добросовісно виконувати свої міжнародні зобов'язання.

"Допоки продовжується політично вмотивоване переслідування українців в Росії мають діяти персональні санкції, а Росія не може повертатися до міжнародних майданчиків, з яких вона була виключена", - зазначив заступник міністра.

Читайте також: Український політв'язень Клих у російській в'язниці змушений спати на підлозі

Як відомо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обоє заперечують усі звинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні.

Олексій Чирній, за даними фальсифікованого слідства, входив до "кримського терористичного угруповання", начебто створеного українським режисером Олегом Сенцовим. Після затримання він уклав угоду зі слідством і дав свідчення як свідок обвинувачення. У 2015 році Чирнія було засуджено до семи років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-