"Хабар" від НАБУ: слідство проти детективів буде у закритому режимі

Укрінформ
Слідство щодо працівників Національного антикорупційного бюро, яких підозрюють у провокуванні хабара щодо першого заступника глави Державної міграційної служби Діни Пімахової, буде вестися у закритому режимі.

Про це на брифінгу у вівторок зявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я ніколи не робив секрету з того, що ми виявляємо зрадників і порушників закону в лавах ГПУ, МВС, СБУ. Зараз ми бачимо ознаки порушення закону, а саме провокування хабара, з боку окремих детективів НАБУ. Ми будемо вести слідство в закритому режимі, бо я вже отримав папір про те, що ці працівники НАБУ є негласними штатними працівниками”, - сказав Луценко.

Він наголосив, що у слідчих є ціла низка "питань до законності їх функціонування".

“По-перше, якщо це негласний працівник, то він, тим не менше, має набиратися на відкритому конкурсі, як це написано в законі. Розумію абсурдність цієї норми: обирати Штірліца на відкритому конкурсі — напевно, це буде безглуздо. Але тоді треба змінювати закон, а не порушувати його. Підкреслюю, закон може бути змінений в інтересах ефективності НАБУ, але не можна заради ефективності НАБУ порушувати діючий закон”, - наголосив генпрокурор.

Крім того, додав він, з СБУ повідомили про те, що ці два детективи не були допущені до держтаємниці. "Це категорично заборонено, це кримінальна відповідальність", - підкреслив керівник ГПУ.

Читайте також: НАБУ зриває позов до ЄСПЛ - Петренко

За його словами, СБУ також надала документи, які засвідчують, що вся виявлена апаратура для прослуховування, що належала НАБУ, не перебувала на обліку в СБУ, що також є кримінальним правопорушенням. До того ж негласні працівники НАБУ не подавали декларацій, що також передбачає кримінальну відповідальність.

Як наголосив Луценко, він пропонував директору НАБУ Артему Ситнику "знайти вихід із ситуації у закритому режимі задля спільної і ефективної роботи".

“Впевнений, що і зараз є можливість припинити публічні обвинувачення, сісти за стіл і напрацювати план відновлення законності в діяльності НАБУ”, - резюмував він.

Як повідомляв Укрінформ, 29 листопада на сайті Державної міграційної служби з'явилась інформація про затримання агента НАБУ під час спроби дати хабар першому заступнику голови ДМС.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив проводив спецоперацію з викриття корупційної схеми, а СБУ, ведучи прослуховування для бюро, завербувала Пімахову для тиску на НАБУ. 

5 грудня 2017 року заступник генерального прокурора Юрій Столярчук повідомив про підозру ще двом співробітникам НАБУ. Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: надання неправомірної вигоди службовій особі (ст. 369) та провокацію підкупу (ст. 370). Затриманому раніше детективу НАБУ було повідомлено про підозру 30 листопада.

У НАБУ звинуватили Генпрокуратуру та СБУ у свідомому зриві кількох спецоперацій бюро під прикриттям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-