У Києві підписали соціальну концепцію мусульман України

У Києві підписали соціальну концепцію мусульман України

Укрінформ
Релігійні та громадські організації-підписанти Хартії мусульман України офіційно 11 грудня підписали Соціальну концепцію. І це більшість більшість мусульманських організацій України.

На цьому наголосив Саід Ісмагілов - муфтій ДУМУ "Умма" та голова Українського центру ісламознавчих досліджень - під час церемонії підписання, що відбулася в Укрінформі.

"Минулого року у грудні ми також у цьому залі підписували Хартію мусульман України, яка декларувала базові позиції, щодо яких дійшли згоди більшість мусульманських організацій України. Після підписання Хартії виникла ідея продовжувати роботу написанням важливих документів, що регламентують життя мусульман України, ставлення мусульманських громад України до актуальних і важливих питань сучасного життя. І, дивлячись на досвід мусульман в інших країнах, досвід інших релігій і конфесій, підписанти Хартії мусульман України вирішили працювати над документом Соціальна концепція мусульман України", - підкреслив Саід Ісмагілов.

Читайте також: Блаженніший Святослав: Боротьба з корупцією - нагальна українська потреба

Він зазначив, що над документом працювали Духовне управління мусульман України "Умма", Духовне управління мусульман Криму, Всеукраїнська асоціація "Альраід", Асоціація мусульман України, представники-імами різних мусульманських громад  і громадських організацій України. До робити були залучені експерти з різних галузей.

"Документ містить базові настанови, що регламентують життя мусульман України у соціальній сфері. Тобто Соціальна концепція пропонує мусульманам України розбудовувати своє життя, базуючись на цьому документі. У Соціальній концепції, яку ми поруч з Хартією видали українською та англійською мовами, викладено ставлення мусульман України до таких важливих аспектів, як освіта, наука, медицина, економіка, екологія, бізнес і економічні відносини, даються певні настанови з різних аспектів і різних галузей людського життя", - сказав Ісмагілов.

Муфтій наголосив на важливості цього документа і висловив сподівання, що він "стане епохальним для мусульманської спільноти України".

Ісмагілов також зазначив, що торік Хартію мусульман підписали 34 мусульманські організації, і висловив переконання, що "цього року підписантів Соціальної концепції буде більше", ніж торік.

Він поінформував, що Соціальна концепція мусульман України буде опублікована на сайті "Іслам в Україні", на сайтах духовних управлінь і всі підписанти концепції будуть названі. А також нагадав про те, що як Хартія мусульман України, так і Соціальна концепція є відкритими і до них можна долучитися будь-яким організаціям, які поділяють дані цінності. 

Водночас муфтій ДУМК Айдер Рустамов зазначив, що місія духовного управління - це розвиток мусульманської громади, просування міжконфесійного і міжрелігійного діалогу, зростання громадянської активності та сприяння кращому розумінню ісламу. І підписання сьогодні Соціальної концепції мусульман України абсолютною більшістю мусульманських духовних управлінь, громадських і релігійних організацій - це ще один крок до реалізації цієї місії.

"Я сподіваюсь, що підписання Соціальної концепції абсолютною більшістю мусульманських  духовних управлінь, громадських і релігійних організацій стане прекрасним прикладом для представників інших духовних управлінь, церков і релігійних організацій. Було б чудово, якщо б у подальшому на підставі подібних документів  представники всіх духовних управлінь і релігійних організацій України підписали одну загальну, єдину соціальну концепцію для всіх. Це буде дійсним показником просування міжрелігійного та міжконфесійного діалогу, зростання громадянської активності та кращого розуміння один одного. Це, безсумнівно, посилило б нашу країну Україну. А Крим - це Україна", - підкреслив Айдер Рустамов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-