Щоб нажитись, бурштин не треба копати, достатньо його – підмінити

Щоб нажитись, бурштин не треба копати, достатньо його – підмінити

Аналітика
Укрінформ
У Державному сховищі накопичився чималий запас бурштину, але купувати його не поспішають...

От дивіться, яка дивна колізія. Правоохоронці рапортують про тонни бурштину, вилученого у нелегальних копачів і контрабандистів. Після рішень судів про конфіскацію каменю в дохід держави він потрапляє до Держсховища, де бурштин оцінюють знавці-гемологи, і він виставляється на продаж. А потім виявляється, що… майже всі покупці саме цього каменю, яких розшукав автор, скаржаться на його погану якість і божаться, що більше тут не купуватимуть. Підприємці навіть відмовляються забирати ті партії бурштину, на купівлю яких отримали дозволи від Мінфіну.

Є версія, що вилучений правоохоронцями бурштин на шляху до Держсховища підмінюють. Чому і як таке стає можливим, а також скільки бурштину зберігається в Держсховищі, по якій ціні його продають в Україні та за кордоном — з’ясовував Укрінформ.

Покупці бурштину: дорого, поганої якості, собі у збиток…

Почнемо – з наслідків.

Найбільше «сонячного каменю» в Держсховищі викупило держпідприємство «Бурштин України». У 2013 році вони взяли 32 кг бурштину за 59,5 тис грн, а через два роки придбали іще 1 т 796 кг 794 г каменю за 3 млн 148,4 тис. грн. Керівник підприємства Дмитро Тяглій у коментарі Укрінформу поділився враженнями...

Дмитро Тяглій, керівник «Бурштину України»

Дмитро Тяглій, керівник «Бурштину України»

«Ми купували бурштин два роки тому, і це був тільки «мінус». Це було дуже дорого, і бурштин виявився дуже поганої якості. Більше купувати в Держсховищі не збираємося», - заявив він.

Двічі у Держсховищі купувала бурштин і київська фірма «Харпакс». У вересні минулого року вони взяли 55 кг 929 г за 565 тис. грн. Вже у листопаді Мінфін видав наказ про продаж підприємству 62,219 кг бурштину, але «Харпакс» викупило лише 40 кг 547 г за 1 млн 24 тис грн. Схоже, що решту каменю - 21,672 кг підприємство забирати не планує. Василь Пономаренко, директор фірми розповів, що перша партія каменю їм попалася хороша, однак друга виявилася вкрай низької якості.

«У лоті була пересортиця і до того ж на бурштин висока ціна. Коли я його куплю, то на 60% буду в збитку», - пояснює він.

За словами директора «Харпакс», на сьогоднішній день, через падіння попиту на бурштин в Китаї та активізацію українських правоохоронців у боротьбі з нелегальним видобутком каменю, на «чорному» ринку ціна на нього знизилася. Водночас в Держсховищі вартість залишається високою.

Крім того, на «чорному» ринку можна окремо купити різні фракції каменю у той час, як в Держсховищі бурштин продається по лотах. Кожен з яких – це окреме вилучення правоохоронців.

«В Держсховищі десь 70% лота – це «скло», а 30% – більш-менш хороший бурштин, який користується попитом. До того ж там камінь на 40 % дорожче, ніж на «чорному» ринку», - розповідає Пономаренко – і продовжує:

«За кордон не везуть «скло», бурштин з тріщинами, бо поляки це просто не купляють. Те, що вилучають на кордоні, і те, що приходить до Держсховища, – це дві великі різниці, тому що по дорозі камінь поміняли. Вони (митники та поліцейські - ред.) могли з тим же «чорним» ринком обміняти той же самий дорогий матовий бурштин на «скло»…

Оце – ключове. Все «підряд» можна вилучити хіба що на незаконній копальні, а в контрабандну партію бурштинове «сміття» попасти не може за визначенням. Коли ж і де конфіскована партія може «сама собою» перетворитись на «пил»?

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Вилучаєм одне, а здаєм - інше

У процесі варварського видобутку і контрабандного вивезення «сонячного каменю» за кордон порушується ціла низка законів України. Як наслідок - повноваження реагувати на це мають аж шість (!) правоохоронних органів – Нацполіція, Генпрокуратура , Служба безпеки, Державна прикордонна служба, Державна фіскальна служба і Національне антикорупційне бюро.

Але у питанні відомчої приналежності є одна деталь: ДФС розслідує справи за фактом порушення митних правил, решта правоохоронних органів - кримінальні справи. І це має значення для зберігання каменю.

Вилучений у ході розслідування кримінальних справ бурштин відповідно інструкції правоохоронці зобов’язані тримати до рішень судів у Держсховищі чи банку.

Раніше з цим були проблеми. У 2014-2015 роках міліціонери зберігали бурштин у камерах речових доказів. І, звісно, були випадки, коли камінь зникав звідти або його підміняли на більш дешевий.

У 2014 році з Рівненського обласного управління МВС пропало 136 кг бурштину та $80 тис. готівки. Тоді 10 правоохоронців притягнули до відповідальності - але дисциплінарної, а ще - звільнили слідчого. У липні 2015-го був схожий інцидент, який навіть обурив Президента Петра Порошенка.

Цьогоріч у відповідях на запити Укрінформу обласні управління Нацполіції прозвітували, що частину каменю зберігають у Держсховищі, а частину - у «Приватбанку», з яким торік уклали відповідні договори.

Проте вимога зберігати бурштин у Держсховищі не стосується Державної фіскальної служби. “Згідно з положеннями чинного законодавства дорогоцінне каміння, зокрема бурштин, до рішень судів у справах про порушення митних правил може зберігатися митницями ДФС у власних спеціально обладнаних приміщеннях, металевих шафах або передаватися для зберігання банківським установам”, - повідомили агентству у ДФС.

Договір про зберігання цінностей відомство уклало з “Укргазбанком”. Скільки там зберігається конфіскованого бурштину — не знають, бо, як пояснюють, ведення такого обліку… не передбачено.

Але, схоже, у ДФС замість банківських сховищ надаючи перевагу зберіганню каменю саме у пристосованих приміщеннях митниці.

Підтвердженням цьому є історія, яка мала місце на Одеській митниці у листопаді 2015 року. Тоді в аеропорту митники конфіскували 59,8 кг бурштину, який громадянка України намагалася вивезти до Стамбула. За рік Апеляційний суд Одеської області постановив повернути бурштин власниці. Коли жінка з`явилася з рішенням суду на митницю, то, замість її каменю великих фракцій, їй видали бурштин, схожий на «будівельне сміття».

Виходить, практика зберігання «кандидата в конфіскати» до рішень судів у приміщеннях митниці на користь справі не йде. Замість вилученого бурштину великих фракцій там може опинитися зовсім інший камінь - набагато дрібніший.

А скільки бурштину зберігається у Держсховищі?

Конфіскований бурштин рано чи пізно потрапляє до ДП «Державне сховище дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння», яке знаходиться в Києві по вул. Дегтярівська, 38/44.

У випадку з Нацполіцією, Генпрокуратурою, СБУ і НАБУ камінь має надходити туди протягом трьох днів після вилучення у вигляді опечатаних посилок. Так передбачає порядок зберігання речових доказів у кримінальних справах. Після рішення суду про звернення в дохід держави, бурштин оцінюють фахівці Державного гемологічного центру, який до речі знаходиться в одній будівлі з Держсховищем.

Далі «сонячний камінь» зараховують до Державного фонду дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння і продають.

Ситуація з Державною фіскальною службою дещо інша. Митники привозять вилучений бурштин до Держсховища уже разом з рішенням суду про його звернення в дохід держави.

Як повідомили у Мінфіні, у першому півріччі ц.р. до Держфонду зарахували 2 т 653 кг 502 г бурштину, який гемологи оцінили у 4, 440 890 млн грн.

Інформація про бурштин, зарахований до Держфонду дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння з 2010 по червень 2017 року
Інформація про бурштин, зарахований до Держфонду дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння з 2010 по червень 2017 року

До речі, левова частка цієї партії каменю - це вилучені 2 т  561,17 кг під час спецоперації МВС та ДФС у Рівному іще у 2015 році. Хоча рішення суду про конфіскацію бурштину в дохід держави було винесене у квітні 2016 року, до Держсховища документ надійшов лише на початку нинішнього року. Тоді бурштин і зарахували до Держфонду. До цього часу він зберігався у сховищі як посилка.

Іще 11 тонн бурштину зберігається в Держсховищі у вигляді опечатаних посилок, які надіслали правоохоронці. Коли суди винесуть рішення про конфіскацію цього каменю в дохід держави, гемологи зроблять його оцінку і зарахують до Держфонду. Але не виключено, що частину каменю суд поверне старим власникам.

Як повідомив у коментарі Укрінформу директор Держсховища Микола Назимок, бурштин, який знаходиться на відповідальному зберіганні, «постійно в русі». «Хтось поклав на зберігання, хтось забрав… Якщо є рішення суду повернути бурштин, то поліція чи прокуратура приїжджає і забирає бурштин», - розповів він.

А винуваті – китайці!

Один з найдорожчих лотів в Держсховищі - 72 кг бурштину за 3 млн 267 тис. грн у травні ц.р. отримало можливість викупити ТОВ «Англо-Кепітал». Директор цієї фірми Валерій Коротков – колишній президент рівненського футбольного клубу «Верес». Він також вважає, що ціни в Держсховищі завищені.

«Чорний» ринок бурштину обвалився майже на 60%. Тому ми купили в Держсховищі, я вважаю, по трохи завищених цінах. Одне вилучення правоохоронців – це лот. Там бурштин є і поганий, і хороший», - розповів Укрінформу Коротков.

Падіння цін на український бурштин пов`язують з поступовою втратою інтересу до нього в Китаї. Хоча там і використовують камінь у народній медицині, а вироби демонструють статус, останнім часом мода на бурштин почала проходити, розповідає Олександр Портянко, гемолог InConsulting.

«Десять років тому у Китаї була мода на нефрит, потім з`явилася мода на бурштин. Утворилася мильна бульбашка. Через ажіотаж ціни були високими, але коли брати до уваги економічні обрахунки видобування, обробки, то бурштин не може стільки коштувати», - пояснює він.

У порівнянні з минулими роками, розповідає пан Портянко, зараз до нього набагато менше звертаються за оцінкою бурштину: гемолог припускає, що через низькі ціни люди вирішили притримати камінь до кращих часів.

Якщо вірити експертам InConsulting, на «чорному ринку» суттєво впали ціни саме на дрібні фракції. Так, кілограм камінчиків бурштину вагою до 2 грам за штуку коштує від 10 доларів. А у Держсховищі такий камінь обійдеться від 15 доларів за кілограм. Втім, бурштин вагою 100 грам і більше за камінчик через дефіцит навіть виріс у ціні.

Експеримент, що не вдався

У Держсховищі накопичився чималий запас бурштину. Хоча купити його може будь-яке підприємство, яке спеціалізується на виробництві ювелірних виробів, сама процедура займає забагато часу. Судіть самі: для цього треба звернутися в Управління дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння Мінфіну і попросити продати бурштин за цінами, визначеними Державним гемологічним центром, а наказ про продаж «сонячного каменю» підписує особисто міністр фінансів...

Цього року в Мінфіні збиралися спростити процедуру і видали наказ про експеримент, який передбачав продаж частини бурштину на онлайн-аукціонах ДП «СЕТАМ».

Перелік лотів, узгодили ще на початку року, розповідав у січні Укрінформу директор підприємства Віктор Вишньов.

Віктор Вишньов, гендиректор СЕТАМ // Фото: Ільєнко Юрій, Укрінформ

Віктор Вишньов, гендиректор СЕТАМ // Фото: Ільєнко Юрій, Укрінформ

Експеримент мав тривати півроку, і за його підсумком Мінфін мав вирішити, чи доцільно продавати цінності з Держфонду на аукціонах. Але…

«У нас є лист від Держсховища, в якому поінформували, що цього року з держбюджету не виділили коштів на проведення актуальної оцінки бурштину перед його продажем на аукціонах. На цьому проект було завершено», - прокоментував Вишньов.

Судячи з усього, чималий запас «сонячного каменю» з Держфонду вигідно продати вдасться ще не скоро. Причина – висока ціна і не завжди хороша якість. Хіба це не привід удосконалити, нарешті, процедуру вилучення, зберігання та обліку бурштину правоохоронцями?

Алла Шершень, Укрінформ

Перше фото: Думская.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-