Куди летить біткоїн, крипт* його матері!..

Куди летить біткоїн, крипт* його матері!..

Аналітика
Укрінформ
Думка простого обивателя стосовно поведінки криптовалют – цього дивного породження інформаційної епохи

*крипто ( від греч. kryptos – скритний, таємний).

Одразу попереджаю - усе нижче сказане є суб’єктивним враженням простої людини, далекої від світу цифрових фінансів, хоч і більш-менш обізнаної в традиційних, про те, що сьогодні відбувається навколо криптовалют – цього гібриду грошей і високих технологій. Зокрема, дуже цікавим видається феномен найбільш відомої криптовалюти – біткоїна (а взагалі-то, таких валют нараховується вже більше восьми десятків!). Увага багатьох спостерігачів сьогодні прикута до стрімкого злету його віртуального курсу.

- А ви чули біткоїн коштує вже $15 тис!

- Та ви що-о-о! І куди воно пре? Думаєте, чергова «бульбашка»?

- Навіть не сумнівайтеся!..

В свідомості багатьох людей оце «воно» досі залишається самою влучною характеристикою для визначення криптовалют. І дивна річ – чим більше ти про них читаєш, та намагаєшся розібратися, тим менше розумієш, що це насправді ТАКЕ. А відтак, не розумієш, наскільки серйозно до цього явища ставитися.

Ясно, що якась хитра технологія, але в чому полягає її суть? Кажуть, щось видобувають – «майнять» - з навколишньої інформації і… електрики. Потім цим десь торгують, перетворюючи в неживі, але «розумні» гроші. Хтось «псевдонімно» цими грошами володіє і розпоряджається. Навіть щось реальне купує – піци, телефони, квартири. Стверджується, що всі транзакції публічні, але прив'язки до конкретної людини немає.

Піринг, хешування, форки, блоки, протоколи, Bitcoin Namecoin, Litecoin, Xcoin, Darkcoin, Ethereum… Суцільна пташина мова! Дивний потойбічний світ, в якому панують не інакше комп’ютерні генії. От як в ньому розібратися звичайній людині?

Та що казати, коли центробанки світу досі лише «принюхуються» до цих «коїнів», щоб визначитися, чи не підривають вони підвалини світової фінансової системи. Без схвалення фінансових регуляторів, законодавці взагалі не ризикують крок ступити, щоб не вскочити в халепу. Та й що регулювати, коли «об’єкт» не ідентифіковано? Хоча в той же час світові електронні біржі «бозна чим» не ідентифікованим щодуху торгують.

Але ж якщо є біржовий товар, значить є торгівля. Якщо є торгівля, значить є живі гроші. Якщо є гроші, значить є прибутки. А якщо є прибутки, значить мають бути податки. Логічно? Ну, так. Але оскільки про біткоїнове оподаткування досі нічого не чути, значить, криптотехнологія змогла якимось чином ухилитися від звичного людству соціального укладу. І побудувати власний світ, недосяжний для усіх фіскалів світу. Ура! Перемога! В світі з’явилися нові «податкові» гавані! Традиційним офшорам, здається, не довго лишається жити…

Але повернімося до біткоїна. До біса його незрозумілу простим смертним природу! Курс росте! Вже звідусіль – сайтів, стрічок новин - тихенько лізе в душу: хапайте, люди добрі, бо потім пожалкуєте! Купуйте «чорні скриньки» для майнінгу (на OLX їх повно), встромляйте вилку в розетку 220, налаштовуйте програму на комп’ютері, відкривайте електронні гаманці і гайда у світ багатих та щасливих. А як не маєте коштів на потужний процесор, то несіть свої заощадження в найближчий біткоїн-термінал і там усе зроблять за вас. Та поспішайте, бо сьогодні біткоїн по 15, а завтра вже по 25. Такі стрибки для криптовалют звична справа. Це не якісь там нудні і звичні долари. Це нова фінансова ера! Хто перший вскочив, той і зняв вершки.

Одні біржові ресурси вичерпуються, замість них з’являються нові. Ось вже й біти з байтами стали предметом торгу. Людський мозок – «субстанція» винахідлива. Цивілізація не стоїть на місці. Не змінюється лиш одне - з глибин людської свідомості неможливо вивітрити спогади про «золоту лихоманку». І швидко забувається історія про те, що в ті часи найбільше заробили не копачі золота, а люди, які підвозили їм провіант та лопати.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-