НБУ не визнає біткойн? Головне, щоб люди його визнали!

НБУ не визнає біткойн? Головне, щоб люди його визнали!

Аналітика
Укрінформ
До кінця року в Україні буде 150 криптоматів. Укрінформ розібрався, що вже відомо про біткойн-термінали

У кількох районах Києва уже працюють перші шість криптоматів, завдяки яким мешканці міста можуть купити за готівкову гривню біткойни, а також й інші криптовалюти просто на вулиці. Як повідомляється на сайті проекту Cryptomat, на даний момент мережа криптоматів, яка знаходиться на проспекті Героїв Сталінграда, 64/59 (Оболонь), вул. Теодора Драйзера, 4 (Троєщина), вул. Празька, 3 (Дніпровський р-н), вул. Мечникова, 10/2 (ст. М Кловська), вул. Велика Васильківська, 114 (ст. М "Палац "Україна") та вул. Сім’ї Ідзикових, 11/13 (Солом’янка) працює у режимі бета-тестування. Повноцінні продажі в біткойн-терміналах почнуться до кінця вересня.

Відтак, щоб з’ясувати, в якому режимі працюють криптомати та наскільки активно кияни купують в них біткойни, ми вирушили до одного з шести таких терміналів, що по вулиці Мечникова, 10/2.

Як купити біткойн в терміналі?

Біткойн-термінал ми відшукали в одному з приміщень мережі лотерей “Спорт Лото”. На вигляд пристрій жовтувато-оранжевого кольору нагадує звичайний термінал самообслуговування, але чи так само простий у використанні? Самостійно це перевірити не наважуємося, тому просимо допомоги у співробітника грального клубу, який назвався Олександром.

- Поясніть, будь ласка, як купити біткойни?

- Все просто. Спочатку натискаєте кнопку з написом “Bitcoin”, даєте камері просканувати адресу свого гаманця з біткойн-додатку на смартфоні, вносите готівку, але не менше 500 гривень, і після цього біткойни відправляються на ваш гаманець.

Біткойн-термінал в одному з приміщень мережі лотерей “Спорт Лото”, що по вул. Мечникова, 10/2
Біткойн-термінал в одному з приміщень мережі лотерей “Спорт Лото”, що по вул. Мечникова, 10/2 // Фото: Євген Любімов, Укрінформ

На запитання, чи має криптомат попит серед відвідувачів, Олександр відповів, що наразі важко про щось говорити, адже термінал встановили нещодавно.

- А як термінал тут з’явився? Хто його встановив? - питаю у співробітника “Спорт Лото”.

- Технічну частину забезпечує криптовалютна біржа KUNA. Рекомендую звернутися до них.

Наш кореспондент почекав ще деякий час у приміщенні, але більше до криптомата ніхто не підійшов.

Купити криптомат простіше простого

У соцмережі Фейсбук ми відшукали офіційну сторінку KUNA Bitcoin Agency і надіслали кілька запитань, що нас цікавлять:

1. Чи може звичайний громадянин встановити подібний термінал і чи потрібно при цьому якісь дозвільні документи?

2. Чи потрібна власнику криптомата реєстрація як фізичної особи-підприємця? Якщо так, то яким чином здійснюється оподаткування доходів?

3. Хто є власником перших столичних біткойн-терміналів?

Стати власником криптомата неважко. Потрібно лише подати заявку на сайті Cryptomat, оплатити пристрій (вартість 1500-2000 доларів) та домовитися про встановлення, попередньо визначившись з місцем під криптомат, а також мати підключення до інтернету.

“При бізнесі з кавовими машинами, ліцензії в НБУ ніхто не отримує. Так само і тут. У цьому принадність України. Біткойн де-юре не існує, - коментує Вадим Попов, маркетолог KUNA Bitcoin Agency. - ...Плануємо завершити цей проект. А до кінця року, по всій Україні може бути встановлено близько 150 біткойн- банкоматів. Це по заявці одного замовника, який до нас звернувся. Плюс є постійний попит від підприємців по всій Україні, які хочуть займатися цим бізнесом”.

Тобто власником терміналу може стати будь-хто, але при цьому, за словами Вадима Попова, треба спочатку зареєструватися, скажімо, як фізична особа-підприємець. “Реєстрація потрібна, адже за допомогою терміналів самообслуговування надаються інформаційні послуги, а саме - послуги з поповнення біткойн-гаманця”.

Відповідаючи на запитання про податки співробітник KUNA Bitcoin Agency заявив, що для фізичної особи-підприємця є кілька варіантів оплати, він пропонує вибрати найпростішу систему оподаткування - єдиний податок (704 гривні щомісячно. - Авт.). Відзначимо, що така схема дозволяє не показувати реальні обсяги бізнесу, а також уникнути “особливої уваги” податківців.

У компанії також повідомили, що власником столичних біткойн-терміналів є приватний підприємець, який домовився з мережею лотерей, щоб розмістити свої криптомати у їх приміщеннях. Але хто ця людина та якою сферою бізнесу займається, коментувати відмовилися, як і, власне, нічого не відповіли про легальність розміщення пристроїв у гральних клубах, як-то Спорт Лото чи Національної лотереї (УНЛ).

На даний момент правовий статус біткойна ніяк не регулюється українським законодавством. Лише Нацбанк України висловив свою позицію, згідно з якою біткойн - це грошовий сурогат, який не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу. Утім такі заяви не мають юридичної сили: хто може заборонити громадянину обмінювати товар – те, що у нього є – на те, чого у нього нема, нехай воно і називається біткойном, та грошовим сурогатом, згідно визначення НБУ? Так, з огляду на прогалини українського законодавства і власники терміналу, і власники біткойнів можуть приховувати свої реальні доходи. Але якщо держава хоче тут щось змінити, то це її проблема. А поки що виходить - повна свобода біткойну, його продавцеві та власнику.

Мирослав Ліскович, Київ  

Перше фото з ФБ-сторінки KUNA Bitcoin Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-