Порошенко підписав закон про комунальні послуги. Що зміниться для українців

Порошенко підписав закон про комунальні послуги. Що зміниться для українців

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про житлово-комунальні послуги".

Про це повідомляється на сайті глави держави.

"Документом осучаснюються правові, економічні та організаційні засади надання споживачам житлово-комунальних послуг, а також запроваджуються новітні моделі договірних взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг, побудовані на принципах відкритості, прозорості та взаємної відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, визначено перелік житлово-комунальних послуг, загальні вимоги щодо надання таких послуг та організаційні засади їх комерційного обліку, порядок оплати за їх надання та застосування соціальних нормативів, порядок і особливості укладання, зміни та припинення договорів суб’єктами правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг.

"Реалізація положень закону сприятиме демонополізації та дерегуляції у сфері житлово-комунальних послуг, підвищенню їх якості, забезпеченню можливості контролю за їх наданням, оновленню житлового фонду та підвищенню ефективності його управлінням", - зазначається в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 9 листопада ухвалила нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги", що регулює відносини між виконавцями і споживачами ЖКП.

Читайте також: Закон про ЖКП врегулює договірні відносини споживача з монополістом - експерт

Закон, зокрема, передбачає право споживача платити за ЖКП менше, якщо постачальники надають послуги поганої якості, надають їх у неповному обсязі або зовсім не надають. Окрім того, споживачі матимуть право не платити за ЖКП, якщо вони відсутні у приміщенні понад 30 календарних днів.

Також закон встановлює порядок укладення договорів про водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику тощо.

Водночас новий законопроект передбачає пеню за прострочену оплату в розмірі 0,01% за кожен прострочений день, проте при заборгованості з зарплати, пенсії чи соцвиплатах пеня не нараховуватиметься.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-