Українці хочуть, щоб сміття переробляли, але не готові за це платити - експерт

Українці хочуть, щоб сміття переробляли, але не готові за це платити - експерт

Укрінформ
Населення декларує готовність до правильного поводження з відходами, але не готове за це платити, перекладаючи відповідальність на місцеву владу.

Про це на прес-конференції сказав представник фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Максим Паращевін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед населення переважає думка, що поводження з відходами - це суттєва проблема, яку треба вирішувати. Більшість заявляє, що усвідомлює шкоду, яку несе сміття, з яким неправильно поводяться, але не робить нічого. Але це пов'язано з тим, що не створені умови. Більшість не сортує сміття, хоча і заявляє про готовність це робити, бо немає спеціальних контейнерів", - сказав Паращевін.

Крім того, за його словами, більшість викидає батарейки з цієї ж причини - бо не знаходить місць для їх прийому і правильної утилізації.

"При цьому декларована готовність до таких дій є високою, якщо будуть створені умови. Задекларована також готовність до відмови від поліетиленових пакетів", - зазначив Паращевін.

Водночас, за його словами, коли мова йде про матеріальне забезпечення правильного поводження з відходами, готовність населення знижується.

"Коли ставиться питання, чи має це бути закладено у тариф, населення вважає, що не повинне за це платити, або плата має бути дуже низькою. Маємо подвійну ситуацію", - поінформував експерт.

Читайте також: 1 січня Україна не вибереться зі сміття

Він підкреслив, що основна відповідальність покладається населенням на місцеву владу.

"Більшість вважає, що місцева влада робить або дуже мало, або взагалі нічого", - додав експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-