Як ліниві писаки справи про вибухи в Калинівці «закрили»

Як ліниві писаки справи про вибухи в Калинівці «закрили»

Аналітика
Укрінформ
«Майору Б. призначили за збитки у 800 мільйонів штраф у 2,5 тисячі, а справу на тому закінчено». Правда сенсація? Але ж і брехня – теж…

Коли опублікувати новину потрібно хоча б на секунду раніше, ніж твій конкурент, непогано, взагалі-то, звернути увагу на те, про що ви пишете. “Вибуховий” заголовок – це добре, але якщо він пошиває в дурні потенційного читача, це дещо змінює ситуацію. Прикладів таких заголовків на українському медіа-ринку - як бліх на собаці. Ось, приміром, зовсім свіжий: 22 жовтня українські інтернет-ЗМІ з посиланням на прес-службу Військової прокуратури Центрального регіону України розтиражували новину про те, що фігуранта справи щодо пожежі на військових складах в Калинівці - начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. - оштрафували на 2465 гривень (майже 100 доларів). А ось кілька заголовків з тих, якими вибухнув український сегмент Мережі: “Винного за вибухи у Калинівці оштрафували на 2,5 тисячі гривень”, “Головний винуватець? Через вибухи в Калинівці суд оштрафував офіцера за поганий контроль на КПП”, “У вибухах на артскладах у Калинівці знайшли винного”... А ось один з підзаголовків “Винного за вибухи знайшли, призначили штраф у неповні 100 доларів і все - справу закрито”.

Усе це викликало відповідну реакцію у користувачів Фейсбуку, які “освистали” таку новину традиційно - хештегом “зрада” (подаємо коментарі без купюр): “Всі пам'ятають недавнє “калинівське пекло”? Так ось, знайшли винного та покарали: оштрафував майора на 2465 гривень за “недбале ставлення до служби”. Просто немає цензурних слів”, “Ухтижка! Круто як!.. А можете нагадати суму справжніх збитків за цю недбалість? На скільки мільйонів?”, “Да здравствует самый справедливый суд!... Навіть бабцю на базарі суворіше штрафують, за те, що без дозволу продає молоко”, “Оце я розумію Чорна П’ятниця - 32 тонни боєприпасів за 90 баксів...”

Погодьтеся, тут важко стримувати емоції. Адже якщо з’ясується, що висновок військової прокуратури справді остаточний і ніхто інший, окрім майора, з якого вирішили зробити цапа-відбувайла, більше не понесе відповідальності, то - це ганьба-ганьбище на всю Україну. 2465 гривень - смішний штраф порівняно з реальною сумою збитків, яка становить 800 мільйонів доларів. І це лише вартість втрачених під час пожежі боєприпасів, без урахування руйнувань інфраструктури військової бази і прилеглих до Калинівки територій.

З іншого боку, ми «читаки» терті, знаємо, як запрограмовані на “скопіювати-вставити” журналісти та байдужі до своєї роботи редактори, не включаючи мізків і не перевіряючи фактів, женуться за сенсаційними заголовками, за якими часто ховається зовсім не те, що всі подумали.

Відтак, не роблячи поквапливих висновків, Укрінформ вирішив розібратися в цьому питанні, звернувшись до керівника прес-служби Військової прокуратури Центрального регіону України Олега Оборського.

А де ж «цап-відбувайло»?

“Інформація у ЗМІ - некоректна”, - це перше, що ми почули по той бік телефонної слухавки. За словами Олега Володимировича, рішення щодо арсеналу в Калинівці не остаточне, справа триває.

Олег Оборський, керівник прес-служби Військової прокуратури Центрального регіону України
Олег Оборський, керівник прес-служби Військової прокуратури Центрального регіону України

Оборський: “У Військовій прокуратурі Центрального регіону України проводиться досудове розслідування, досліджуються обставини, що призвели до цієї надзвичайної події в смт Калинівка, та надається правова оцінка діям військових посадових осіб щодо дотримання ними вимог законодавства, інших нормативно-правових актів, а також наказів оборонних відомств (Міноборони і Генштабу ЗСУ. - Ред.). Тобто, слідство не завершене, воно - триває. Інформація деяких українських ЗМІ некоректна. Коли все з’ясується - обов’язково озвучимо результати. Це перше.

Тепер друге - щодо начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. 10 листопада 2017 року за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення Калинівським районним судом Вінницької області зазначеного старшого офіцера притягнуто до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу у розмірі 2465 гривень. Але це не означає, що ніхто більше не понесе відповідальності. Майор Б. - це лише один з виявлених порушників у процесі слідства, яке, наголошую, триває”.

Те, що прес-служба Військової прокуратури без попереднього подання журналістського запиту погодилася телефоном озвучити нам свою офіційну позицію - це приємна несподіванка (часто відомства вимагають інформаційні запити, на які відповідають днями, тижнями, або й місяцями). Але задля об’єктивності інформації ми все ж вирішили перепитати у людей “в темі”. Чи можна стверджувати, що рішення стосовно начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. - остаточне? Невже більше ніхто не понесе відповідальності? Ці питання Укрінформу погодилися прокоментувати керівник відділу протидії корупції у вищих ешелонах влади центру політичних студій та аналітики “Ейдос” Гліб Канєвський та відомий журналіст, що спеціалізується на військовій тематиці, Юрій Бутусов.

Гліб Канєвський
Гліб Канєвський

Гліб Канєвський: "Майор Б. не один, але до «шишок» не доберуться"

“Маю для вас дві новини: добру і погану. Добра полягає в тому, що цей штраф розміром у приблизно 100 доларів виписаний в адміністративній справі саме за недбалість з боку офіцера. Це лише маленьке рішення у великому розслідуванні, яке розглядається дуже швидко задля того, щоб за майже два місяці суспільство отримало якийсь перший результат. Але це не кінець, кримінальне розслідування ще триває.

Щодо поганих новин, то їх є теж дві. По-перше, якщо знайдуть винних, то це буде пов'язано з молодшою ланкою офіцерів. Бо якби була політична воля притягнути перших військових осіб до відповідальності, то їх уже принаймні відсторонили чи звільнили, бо це не перший склад зброї, який вибухнув під час війни. По-друге, завдані збитки повертатимуть платники податків. Адже те, що було знищено треба поповнювати”.

Юрій Бутусов // Фото: Радіо Свобода
Юрій Бутусов // Фото: Радіо Свобода

Юрій Бутусов: "Не думаю, що покарають саме тих осіб, які за це несуть пряму відповідальність"

“Так, новина подана коряво. Але тут вина не лише журналістів. Саме по собі повідомлення, опубліковане на сайті Військової прокуратури Центрального регіону - недолуге. На місці прес-служби згаданого відомства, я б взагалі його не публікував. Адже для того, щоб зрозуміти, про що там узагалі йдеться - потрібно мінімум двічі перечитувати. Суть не в покаранні конкретного когось, а в тому, що вони зафіксували порушення для продовження розслідування. Тобто інформація про те, що офіцера оштрафували на 2465 гривень тут зайва, адже саме ця дрібниця якраз і привернула увагу людей. А далі - маємо відповідну реакцію.

Щодо самого розслідування, то, вважаю, воно сконцентрується на нижній ланці. Керівництво країни не дозволить притягнути до відповідальності начальника Генштабу, який відповідає за невиконання рішення РНБО і рішення президента про розосередження боєприпасів. І тут, чесно кажучи, я не розумію якусь зовсім дивну позицію президента. Адже з одного боку він віддає рішення, яке його підлеглі не виконують, а з іншого боку - не збирається їх за це карати. Тому, не думаю, що покарають саме тих осіб, які за це несуть пряму відповідальність. Той же начальник калинівського арсеналу, маючи досить серйозну підтримку в Генштабі, може вийде сухим з води”.

Замість висновку

Чому журналісти самостійно не звернулися до прес-служби Військової прокуратури з проханням пояснити чи прокоментувати інформацію про розслідування справи щодо пожежі на артскладах у Калинівці? Залишимо це питання відкритим. Але ця історія знову нагадала про надважливу проблему якості нашого інформаційного ринку. І в цьому випадку звинувачувати треба не лише працівників ЗМІ, а й прес-службу Військової прокуратури - за публікацію недолугого повідомлення на сайті відомства. До яких наслідків, до якої реакції суспільства призвів цей тандем “професійності” – ви уже знаєте.

Але щоб слідство у справі вибуху Калинівського арсеналу таки не обмежилося стрілочниками, треба не лише викривати журналістсько-редакторські “лінощі”, а й долучитись до цього питання громадянському суспільству, яке не повинно давати спуску, постійно нагадуючи владі, що черговими стрілочниками тут не обійдеться.

Мирослав Ліскович, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-