Голодомор за півроку вбив 3 мільйони українців - демографи

Голодомор за півроку вбив 3 мільйони українців - демографи

Укрінформ
У першій половині 1933 року надлишкова смертність в Україні досягла 3-х мільйонів осіб.

На цьому наголосила Наталія Левчук - головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Михайла Птухи НАН України - під час прес-конференції в Укрінформі.

"Через надсмертність втрати населення СРСР в 1932-34 роках досягають 8,7 млн осіб. Найбільші втрати в абсолютному відношенні - це Україна. За нашою оцінкою, це 3,9 мільйонів. Основною мірою потерпіли селяни. Близько 300 тисяч - це втрати через надсмертність у містах. Регіональний розподіл втрат показав, що із тогочасних 7 областей, які входили до складу України, найбільше потерпіли Київська та Харківська області, у кожній з яких через надсмертність передчасно померли понад 1 мільйон осіб. Ще один фактор, який вирізняє Україну серед інших і на який мало звертають увагу, - дуже висока концентрація смертей за відносно невеликий період часу. Із загального обсягу обчислених нами втрат через надсмертність, тобто 3,9 мільйона, 3 мільйони припадає на період із січня по липень 1933 року. Тобто за цей час впродовж перших 7 місяців 1933 року надлишкова смертність досягала в Україні 3-х мільйонів", - зазначила Наталія Левчук.

Читайте також: Багато документів про Голодомор в архівах досі не відкриті - Гриневич

Водночас вона додала: якщо навіть не рахувати втрати, а поглянути на зареєстровані смерті, то у першому півріччі 1933 року зростання зареєстрованого числа смертей досягало 8 разів, а в Київській та Харківській областях - 10-11 разів.

"Якщо розрахувати втрати, то цей приріст буде ще більший, він досягає 14 разів. Отже, якщо навіть зареєстроване число смертей за 6 місяців зростає в 10-11 разів, то це свідчить про те, що відбулися якісь катастрофічні події, які підірвали самі основи життєдіяльності сільського населення України, фактично залишивши демографічну руїну на селі", - підкреслила Левчук.

Вона уточнила, що на районному рівні найбільше від Голодомору потерпіли райони Центральної України, тобто тодішня Київська і Харківська області, що в сучасному поділі наближено відповідає Черкаській, Київській та Полтавській областям. Це Тетіївський, Володарський і Ставищенський райони сучасної Київщини та Глобинський, Решетилівський, Опішнянський райони Полтавської області, де втрати сільського населення становили від 40 до 54 відсотків населення.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-