Міноборони розписало

Міноборони розписало "веселку беретів" за родами військ

Укрінформ
Форма одягу військовослужбовців офіцерського, сержантського, старшинського та рядового складу ЗСУ передбачає 11 типів беретів та 4 типи пілоток в залежності від  виду, роду військ.

Про це йдеться у нових Правилах носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв, затверджених указом  міністра оборони України від 20 листопада. 

Згідно з правилами, берет присутній у літньому варіанті парадної (парадно-вихідної) форми одягу та в літньому і демісезонному варіанті повсякденної форми одягу (пілотка в авіації СВ ЗСУ, ПС ЗСУ та ВДВ ЗСУ).

Берет та пілотка в залежності від виду, роду військ носиться встановленого кольору. Типи  беретів та пілоток  - ст.245-247 у документі. 

Загально-військовий берет має назву кольору “Степ” (світло-оливковий), Повітряні Сили - “Грозове небо” (сіро-синій), Військово-Морські Сили  -  “Ескадра” (темно- синій), Високомобільні десантні війська -  “Марун” (темно-бордовий), Сили спеціальних операцій - “Сталь” (світло-сірий), Танкові війська - “Темна ніч” (чорний), Ракетні війська та артилерія - “Полум’я” (яскраво- червоний), підрозділи спеціального призначення ВМС - “Морська хвиля” (синьо-зелений),  Президентський полк - “Малина” (пурпур), Військова служба правопорядку - Світло-червоний, Гірська піхота - “Грунт” (темно-сірий). 

Назви кольорів пілоток: Армійська авіація - оливковий із синім кантом, Авіація Повітряних сил — сіро-синій, Морська авіація - чорний з білим кантом, Високомобільні десантні війська  - оливковий із темно- бордовим кантом.

У підрозділах спеціального призначення ВМС ЗСУ носиться берет встановленого кольору з всіма передбаченими формами одягу.

Дозволяється носити берет кольору “Марун” у ВДВ ЗСУ та кольору “Сталь” у ССпО ЗСУ в усіх випадках за рішенням органу управління. Також можна носити берет замість кашкета польового (кепі-бойове) з літньою польовою формою одягу, а військовослужбовцям  ВДВ ЗСУ — пілотку з літньою та демісезонною повсякденною формою одягу.

Ліцеїстам дозволяється носити за вказівкою начальника ліцею берет з літньою повсякденною формою одягу.

На беретах військовослужбовці ЗСУ носять беретний знак відповідно виду та роду військ. На пілотках військовослужбовці ЗСУ носять знак відповідно до виду та роду військ 

Берет та пілотку носять з невеликим нахилом у правий бік.

Читайте також: Військовим дозволили носити вуса та бороду

Як  повідомлялося, новими Правилами затверджуються також правила носіння нових елементів форми, які були введені з 2013 року, вводиться повністю нова символіка, нові знаки розрізнення, нові берети, їх кольорова гамма та призначення.  Крім того, запроваджується новий підхід до нарукавних знаків, нові знаки розрізнення військових звань та розміщення їх на погонах від ліцеїстів до генералів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-