Спецоперація силовиків щодо

Спецоперація силовиків щодо "приватного кордону": що це було?

Укрінформ
Точки зору щодо недавніх дій силовиків на кордоні: це "піар-акція", "перерозподіл впливу" чи успішна операція?

Через неочікуваний початок таких масштабних дій силовиків (перекриті дороги, вертольоти над головами, сотні, як говорилося, обшуків) закарпатці та й уся країна були щонайменше шоковані: новина не сходила із топів у ЗМІ, про неї ладні були говорити всі – але позаяк говорити, власне, не було про що, просто перепощували та вкотре у випусках новин повторювали два куці коментарі – речника ДПСУ пана Слободяна та речниці військової  прокуратури західного регіону пані Галущак.

Загалом ішлося про короля закарпатської контрабанди такого собі Атілу Горвата та дрібну екс-чиновницю Берегівського тоді ще Держкомзему Еріку Шинкевич, яка начебто роздавала землі вздовж держкордону. Жінці в перший же день операції висловили підозру одразу за кількома статтями (щодо корупції, перевищення повноважень), а за два дні суд відпустив її під домашній арешт.

ВЕЛИКИЙ АЖІОТАЖ ЗА ПОВНОЇ ТИШІ

Увесь цей активний рух насторожував ще й тому, що відбувався за повної тиші – ні тобі коментарів із Києва, та й на Закарпатті мовчать. Прес-секретарі офіційних силових відомств області скеровували на Київ – мовляв, не наших рук справа, не нам і коментувати. До речі, як вдалося нам дізнатися, наразі усі провадження щодо спецоперації – у військової прокуратури та СБУ. Йдеться про те, щоб кримінальне провадження щодо Шинкевич також забрати з області, його розслідуватиме військова прокуратура, й розглядатимуть у суді, можливо, також за межами Закарпаття.

Власне, про результати масштабної спецоперації стосовно приватного кордону в Києві обіцяли розказати ще минулої п'ятниці, але ні брифінгів, ні прес-конференцій, на яких громадськість могла би задовольнити інформаційний голод (у кого проводилися обшуки, кого, зрештою, затримано, що знайшли у ході операції, скільки на цю силову акцію пішло грошей із кишень платників податків – цікаво ж, правда?), не провели ні наступного понеділка, ні навіть за тиждень.

Але народу тим більше цікаво – то що це все-таки було минулого тижня на Закарпатті?

БАЛОГА: ВСЕ ЦЕ ДЕШЕВИЙ СПЕКТАКЛЬ, І НІХТО СИДІТИ НЕ БУДЕ

Першим на Закарпатті з приводу спецоперації силовиків висловився Віктор Балога.

«Цього тижня силовики з вертольотами і бронетехнікою нібито накрили організаторів "приватного кордону". Гарант мовчить, генпрокурор – мовчить, Москаль, який на Закарпатті тільки погоду не коментує, теж мовчить. Хоча, "приватний кордон" – це не гірше, ніж "общак Януковича" в Ощадбанку. То чому вони як води в рот набрали?» – написав Балога.

«За моєю інформацією, три місяці тому Горват Аттіла, він же "Докі" – організатор "приватного кордону", який працював під прикриттям губернатора Геннадія Москаля і народного депутата Михайла Ланя, заніс в Генеральну прокуратуру 2 мільйони доларів "за спокій". Напевно хлопцям це сподобалося, і вони вирішили дати команду провести спецоперацію та ще подоїти "Докі".

Картинка вийшла непогана. Але фінал буде, як завжди, – складу злочину не знайдуть ні на Банковій, ні в Генпрокуратурі. Те саме і з хлопцями Ланя, яких взяли з вибухівкою в Києві напередодні. Чомусь і генеральний прокурор, і Президент воюючої держави, обійшли увагою цей інцидент і навіть не були проти того, що альтернативою арешту суд призначив заставу в якості запобіжного заходу. Ви можете собі уявити, щоб, наприклад, Ізраїль дозволяв заставу підозрюваним в підготовці теракту? От і я не уявляю. Тому все це дешевий спектакль, і ніхто сидіти не буде», – сказав Балога.

ЩО ЦЕ ЗА ПОКАЗУХА З БРОНЕТЕХНІКОЮ Й АВІАЦІЄЮ? – МОСКАЛЬ

Власне, цей допис опонента спонукав, очевидно, очільника області Геннадія Москаля, дати свою першу оцінку ситуації. І в той же день Москаль робить заяву про піар-акцію силовиків на Закарпатті.

«Немає ніяких серйозних вилучень наркотиків чи величезних сум готівки, жодна людина не опинилася в ізоляторі, – заявив Геннадій Москаль. – Що ж до «головного контрабандиста» (як його називають ЗМІ) Аттіли Горвата, то його вивезли із Закарпаття до Львова, а звідти до Києва, і що саме йому інкримінують, ніхто не знає. Наведу такий елемент спецоперації. У селі на Ужгородщині на город технічної працівниці геокадастру, яка не приймає жодних серйозних рішень, приземлився вертоліт, із нього повистрибували «черепашки-ніндзя» в масках і з автоматами, увірвалися до хати й поклали господарку разом із дитиною на підлогу. А потім з'ясовується, що жінка проходить у провадженні всього лише як свідок! То для цього варто було збирати озброєний до зубів «спецназ» і летіти на вертольоті в село, наче там живе наступник Усами бен Ладена? Що це за показуха з бронетехнікою й авіацією?» – написав Москаль.

У притаманній йому манері він також зазначив, що у разі, якщо комусь із київських начальників, які претендують (чи претендували) на серйозну посаду, захотілося влаштувати особисту піар-акцію, то хай вибирають область, із якої вони виїхали в столицю, а не Закарпаття! «Бо в нас і без цієї показухи купа бажаючих проводити різні політичні експерименти…»

Звісно, припущення Балоги про 2 млн доларів, які «Горват заніс за спокій в Генпрокуратуру» та те, що він працював «під прикриттям Москаля», Москаль спростував як «видумку доморощеного політичного стратега». І підкинув для роздумів ще одну інформацію – мовляв, оті 36 гектарів землі вздовж українсько-угорського кордону Аттілі Горвату виділили в 2014 р., коли головою ОДА був ставленик Балоги Василь Губаль, який не робив жодного кроку (а тим більше в земельних питаннях) без благословення свого патрона. 

ЦІ ЗЕМЛІ НЕ МОЖУТЬ БУТИ У ВЛАСНОСТІ ДПСУ, БО НА ЦЕ НЕМА ГРОШЕЙ

Цікаво, що пізніше, за два дні, Москаль зробив ще одну заяву щодо спецоперації, де знову ж таки назвав її піар-акцією (не сказавши проте, чиєю ж саме), яка на слух зробила із Закарпаття Сицилію, а з сільського вуйка Аттіли Горвата – Аль Капоне.

- У цій «піар-акції» не були залучені ні Чопський, ні Мукачівський прикордонні загони, ні обласне управління СБУ, ні прокуратура. Ніяких сотень обшуків на Закарпатті не проводилося й не могло проводитися за півтора дні. Не було жодних вилучень «арсеналів зброї», «величезної кількості наркотиків», «мільйонів євро, доларів і гривень», у ході спецоперації не вилучили навіть однієї пачки сигарет, – сказав Москаль. – У ЗМІ шириться інформація про десятки затриманих злочинців, яка теж не відповідає дійсності. Затримали колишню начальницю Берегівського відділу Держгеокадастру Шинкевич, яку одразу ж відпустили під домашній арешт. І це не дивно, бо дозвільну документацію на «приватизацію кордону», підписувала не вона, а колишній в.о. начальника обласного управління Держгеокадастру Токар, який давно втік за кордон. Що ж до затриманого Горвата, котрий оформив на себе прикордонну землю в 2014 році, то його також уже відпустили додому.

Разом із тим, Москаль навів ще кілька цікавих фактів – мовляв, «Україна в межах Закарпаття має 130 км кордону з Угорщиною, 205,4 км кордону з Румунією, 98,5 км кордону зі Словаччиною і 33,4 км з Польщею. І на всю цю територію Державна прикордонна служба не має жодного документа, який посвідчує право постійного користування землею. Головна причина в тому, що за оформлення документації потрібно платити гроші, за втрати через вилучення земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення – відшкодування, крім того, заліснена територія вилучається тільки Кабінетом Міністрів України. Щоб вирішити цю проблему, слід провести величезну роботу й закласти сотні мільйонів гривень у бюджет Держприкордонслужби. З часів здобуття Україною незалежності жодна робота не проводиться, а кошти не закладаються. Так, останні кілька років прокуратура через суд вилучає землі в недобросовісних набувачів, однак повертаються вони в Держгеокадастр, а не Держприкордонслужбі».

«Якщо припустити, що через «приватний кордон» дійсно йшла зброя, наркотики, нелегали й сигарети, то в мене питання – хіба за українським кордоном немає угорських, словацьких, румунських чи польських прикордонників? Західна Україна знаходиться на зовнішньому кордоні ЄС, який охороняється дуже ретельно. Там немає жодних «приватних кордонів», а прикордонники й митники далеко не такі корумповані, як би декому хотілося в Україні, – акцентував голова Закарпатської ОДА. – Однак щоденні звірки результатів роботи угорських і українських прикордонників показали, що ніякої масової контрабанди тут немає», – запевнив він.

ЯКБИ КОГОСЬ СПРАВДІ ХОТІЛИ ЗАТРИМАТИ, ЦЕ РОБИЛОСЯ Б НА МІСЦІ ЗЛОЧИНУ

Із приводу резонансної спецоперації кореспондент Укрінформу поспілкувалась також із закарпатським аналітиком Віктором Пащенком.

- Я згоден і з Віктором Балогою, і з Геннадієм Москалем у тому, що ця спецоперація була не більш ніж піар-акцією. Якщо би силовики справді хотіли когось затримати – це робилося би в інший спосіб: із затриманням на місці злочину, з речовими доказами, аби по цьому потім можна було вести кримінальне провадження. Повірте, за бажання і при нинішніх технічних можливостях стеження за підозрюваними, – це реальні методи. А так, ми всі побачили шоу силовиків. І очевидно, що розігране воно було також не просто так. Усі ці дії можна розцінити, як перерозподіл потоків та впливів у цій сфері на Закарпатті.

Чому саме тепер і в такій формі? Давайте розберемося. Про приватний кордон говорили активно півтора року тому, потім затихло, більше місяця тому про нього ще раз згадав військовий прокурор Матіос. Після місячного затишшя ми отримали цю масштабну, як кажуть, спецоперацію силовиків. Звісно, на Закарпатті згадали липень 2015-го року – коли мова теж ішла про контрабанду, коли в області теж було багато силовиків у камуфляжі. Тоді, власне, на цій хвилі в область прийшов Москаль. Є вірогідність, що на цій же хвилі він може піти – адже його показово ставили з Києва для того, аби побороти в області контрабанду. Можливо є один із елементів політичної гри проти очільника області. Тим більше, що Москаль про операцію висловився негативно.

Але головна причина цього переполоху для мене наразі вбачається саме у перерозподілі впливу. В країні загострюється політична боротьба між Порошенком та групою «Народний фронт», який нещодавно провів свій з'їзд і відмовився від співпраці з пропрезидентською силою. Знову ж таки – є конфлікт із Аваковим, ще й на фоні затримання його сина. Це такий загальноукраїнський клубок, і ця операція на Закарпатті – одна з ниточок у цьому клубку.

ЦЕ БОРОТЬБА КИЄВА ЗА ВИХІД ДО КОРДОНУ НА ЗАКАРПАТТІ

- Очевидно, що йде боротьба за область – за право розпоряджатися тут сферами впливу. Адже не секрет, що Закарпаття цікавить Київ як область, що дає виходи до кордону. Політика, як відомо, це концентрована економіка. Ніхто в цьому навіть не сумнівається.

Власне, я переконаний також і в тому, що ми незабаром зрозуміємо, для чого був цей шум, можливо, почуємо про певні нові призначення у ході цієї політичної розбірки, – вважає Віктор Пащенко.

Але, зауважує аналітик, казати, що від таких акцій користі ніякої нема – теж не можна. Так, проблема із контрабандою на Закарпатті є – уперше про неї гучно заявили у 2015-му, вона продовжує існувати, тепер от – знову гучний скандал. Це, зрештою, призводить до того, що займатися подібним «бізнесом» стає небезпечніше. А чиновники після показового затримання Шинкевич, вони тепер сім разів думатимуть перед тим, як підписувати документи, – навіть якщо це вказівка згори, то думатимуть, чи варто виконувати таку вказівку. Тому загалом у таких акціях є якийсь позитив. Він – саме у резонансі.

А ПРОКУРАТУРА СПЕЦОПЕРАЦІЄЮ ЗАДОВОЛЕНА

А що ж організатори операції? Нагадаємо, що ще за місяць до її проведення ситуацію на кордоні розкритикував головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Ділянка кордону з Угорщиною на Закарпатті, за його словами, фактично перебуває у приватних руках, а прикордонники не мають повноцінного доступу до неї.

"Так, фактично 150 км – це земельні ділянки, якими по 2 га селищна рада наділила місцевих жителів. Після цього вони були закумульовані в окремо взятих руках, вибудована комунікація і там кластери взагалі "гуляйполівських" часів. Коли «барон», як кажуть у циган, - хтось каже «староста» або «старший», - на території керує осередком цих людей, які екзальтовано дивляться на руку "дающу" їм", – заявив він.

Одразу ж після операції її прокоментував і генпрокурор Юрій Луценко, і склалося враження, що був задоволений її проведенням. «Спецоперація (на Закарпатті. – Ред.) Генеральної прокуратури України, військової прокуратури, Державної прикордонної служби, Національної поліції та Служби безпеки України, яка покінчила з надзвичайно небезпечною і неприйнятною ситуацією щодо використання приватними особами землі, яка знаходиться на межі державного кордону», – сказав Луценко у п’ятницю, 17 листопада 2017 року.

Луценко

«Сьогодні вже будуть обрані запобіжні заходи щодо відповідальних державних службовців, котрі незаконно виділяли цю землю та всупереч рішень судів не повертали її», – пообіцяв тоді ж Луценко та додав, що також затримано власника зазначених ділянок землі на кордоні, у нього вилучено зброю і наркотичні засоби.

Свою позицію він підтвердив і пізніше: «Мені здається, що результат Закарпатської операції є очевидним. На нашому кордоні функціонували фактично приватні ворота з приватними вежами, приватним порядком перетину кордону. Звичайно було зроблено все, щоб це стало неможливим», – сказав він.

Тетяна Когутич, Ужгород

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-