Ціни на сигарети мають рости швидше, ніж статки населення - експерт

Ціни на сигарети мають рости швидше, ніж статки населення - експерт

Укрінформ
Ціни на сигарети мають зростати більш активними темпами, ніж зростає добробут населення, оскільки для держави це означатиме більш здорове населення та збільшення додаткових надходжень до бюджету.

Про це під час прес-конференції на тему: "Чи досягне Україна європейських цін на тютюн до 2024 року?" сказала економіст Групи Світового банку Олена Дорошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підняття цін на тютюнову продукцію є важливим, тому що необхідно боротись з доступністю сигарет. Ціни на сигарети мають зростати більшими темпами, ніж зростає добробут населення, адже, якщо кількість споживачів сигарет залишатиметься такою ж, то ми не отримаємо ефекту в плані покращення здоров'я. Доступність сигарет має зменшуватись. Тому важливою є індексація цін на сигарети на додачу до підвищення акцизів", - сказала Дорошенко.

За її словами, політика підвищення цін на тютюнову продукцію призводить до того, що скорочується кількість курців у країні, а як наслідок - скорочується і кількість хвороб, пов'язаних з курінням.

"Держава отримує подвійну вигоду від збільшення акцизів - отримує більш здорове населення та, через підвищення податків, отримує додаткові надходження в бюджет", - зазначила Дорошенко.

Читайте також: Податкові зміни: Рада взялася за акциз на алкоголь і тютюн

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно ухвалений у першому читанні законопроект №6776-д про внесення змін до Податкового кодексу передбачає підвищення акцизів на тютюнові вироби. Законопроектом передбачається підвищення до 2025 року специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів: у 2018 році - на 29,7%, а в наступні роки - на 20% до рівня, еквівалентного 90 за 1 тис. штук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-