Християни східного обряду святкують Собор Архістратига Михаїла

Християни східного обряду святкують Собор Архістратига Михаїла

Укрінформ
Християнське свято Собор Архістратига Михаїла та інших небесних Сил безплотних. Архістратига Михаїла вважають ангелом-охоронцем усіх християн, разом з тим, він є покровителем Києва. 

З історичних джерел відомо, що архангел Михаїл був покровителем київського князя Святополка (християнське ім’я – Михайло), який 1108 року збудував Михайлівський Золотоверхий собор. Очевидно, що вже відтоді Михаїл, опікун воїнів, вважався патроном Києва. 

Про традиційний культ Святого Михаїла серед нашого народу свідчать його зображення на княжих печатках, гербах, церковних і військових корогвах, у родовій геральдиці. Згодом архангел Михаїл стає патроном запорозького козацтва і набуває загальнонаціонального значення. Образ святого часто використовувався на козацьких знаменах. Під час Визвольної війни 1648-1654 років корогва з ликом архистратига Михаїла була найвищим символом усієї держави. Зображення Михаїла зустрічається на гербах інших міст України: Василькова, Гадяча, Канева, Таращі, Черкас, Чигирина. 

Читайте також: 25 грудня відтепер вихідний – Різдво ж. Звільняємося з московської ментальної окупації

Більшовики, в запалі боротьби з релігією, скасували древню емблему Києва. Чудом зберігся герб на постаменті пам’ятника князю Володимиру. Сімдесят шість років Київ не мав змоги використовувати свій освячений тисячолітньою традицією герб. 18 квітня 1995 року сесія Київради ухвалила рішення про відновлення міського герба із зображенням Святого архістратига Михаїла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-