ГПУ втратила право розпочинати розслідування проти топ-чиновників

ГПУ втратила право розпочинати розслідування проти топ-чиновників

Укрінформ
Генпрокуратура віднині не має права розпочинати досудові розслідування проти високопосадовців, суддів та правоохоронців, а також військових злочинів у зв'язку з переданням цих повноважень Держбюро розслідувань.

Відповідна норма Кримінального процесуального кодексу набула чинності у понеділок, 20 листопада. 

Згідно з п.1 Перехідних положень КПК після введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього кодексу кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури, продовжують здійснюватися слідчими органів прокуратури до закінчення досудового розслідування, але не довше двох років. Після закінчення дворічного строку кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури, у тримісячний строк передаються слідчим органів Державного бюро розслідувань.

Читайте також: Керівництво ДБР: у Раді нацбезпеки заперечують вплив Турчинова на конкурс

Віднині ДБР уповноважене розслідувати злочини, вчинені Президентом, термін повноважень якого сплив, Головою Верховної Ради, Прем'єр-міністром та членами уряду, народними депутатами, членами ЦВК, генпрокурором і його заступниками, керівництвом Нацбанку, директором НАБУ, секретарем РНБО, прокурорами і керівником САП, іншими високопосадовцями, суддями і правоохоронцями, а також військові злочини.

Крім того, відсьогодні прокуратура не має повноважень розслідувати провадження, які належать до підслідності НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-