Експеримент із ДБР не вдався, потрібен новий механізм - Луценко

Експеримент із ДБР не вдався, потрібен новий механізм - Луценко

Укрінформ
Без створення Державного бюро розслідування країна не може бути цивілізованою, а українські політики вже більше року так і не спромоглися обрати його членів.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час засідання Комітету Верховної Ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Експеримент з призначення ДБР політиками не вдався, і думаю, якщо до Нового року цей механізм не спрацює, необхідно вносити зміни до закону і виписувати інший механізм створення Державного бюро розслідування. Без нього країна не може бути цивілізованою, а політики вже два роки не можуть обрати голову ДБР", - наголосив Луценко.

За його словами, за відсутності ДБР не може бути мови про скорочення прокурорів і слідчих, "бо ніхто не виконає за них їхню роботу". Натомість закон вимагає, що з 1 січня 2018 року прокурорів має стати 10 тисяч - при збережені загальної чисельності прокуратури 15 тисяч.

"Я просив би дозволити генпрокурору приймати самостійно рішення, скільки в рамках визначеної чисельності - 15 тисяч - має бути прокурорів, слідчих, найманих працівників, держслужбовців. Мені треба мати маневр", - заявив керівник ГПУ.

Читайте також: Луценко: Через відсутність ДБР скоро не зможемо відкривати нові справи

Як повідомлялося, закон про Державне бюро розслідувань ухвалений Верховною Радою 12 листопада 2015 року.

На ДБР покладаються обов'язки з розслідування злочинів, раніше підслідних прокуратурі, а саме - злочинів, скоєних вищими посадовими особами, державними службовцями, суддями та працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли ці злочини віднесені до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро, і військових злочинів.

Конкурс на посади директора ДБР та його заступників триває вже понад рік. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-