Пороговий бал на юридичні факультети поки не піднімають

Пороговий бал на юридичні факультети поки не піднімають

Укрінформ
Робоча група Міністерства освіти і науки та Міністерство юстиції розробляє концепцію розвитку юридичної освіти, в якій, зокрема, будуть представлені нові підходи до навчання правничим професіям. 

Про це на зустрічі з журналістами сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент  Укрінформу. 

"Зараз створена спільно з Мін'юстом робоча група, яка працює над концепцією правничої освіти. Основна ідея: правничі професії вважати такими, що регулюються державою, тому що від цих правничих професій, від якості цих професій залежить забезпечення прав громадян в країні. Є думка про те, що 4 основні правничі професії - адвокат, суддя, нотаріус і прокурор - повинні готуватися наскрізно, - так, як готують лікарів", - розповіла Гриневич.

За її словами, зараз обговорюються кілька підходів. Є пропозиція підходу навчання правників, яка виключає перехресний вступ на магістратуру з права, тобто вимогою пропонується, щоб  вступник на магістратуру з права вчився за спеціальністю "Право" і на бакалавраті. 

Гриневич також додала, що обговорюються і нові методики навчання, наприклад, Case study, які базуються на конкретних ситуаціях, які розглядають студенти.

"Ще обговорюємо кваліфікаційні іспити. Дискутується, що має бути не просто державна атестація, яка є в внз, а має йти шляхом централізованого кваліфікаційного іспиту. Окрім того, є ще окремі спеціалізовані кваліфікаційні іспити для кожної професії. З цього приводу виникла дискусія, тому що робоча група розглядає 4 професії. Але так само юридичну освіту здобувають, наприклад, представники органів внутрішніх справ, слідчі. В робочій групі є представники МВС, і триває дискусія, як бути з цими професіями, які з них можна вважати правничими, а які ні. Тому  робота триває", - розповіла міністр.

Крім того, зазначила вона, обговорюється і загальний рівень підготовки тих абітурієнтів, які мають намір вступати на юридичні факультети.   

"Питання якості вступника теж має значення. Яку повинні взагалі мати загальну підготовку ті люди, які збираються здобувати правничі професії. За результатами ЗНО на магістратуру ми аналізували ситуацію: якби ми поставили як прохідний бал 150 на вступ на бакалавра, то з тих, хто поступив в цьому році на магістратуру з права, поступило би 80%", - сказала Гриневич.

За даними МОН, в цьому році на магістратуру з права зголосилися вступати за технологією ЗНО дві третини випускників бакалаврату юридичних факультетів.

Читайте також: ОДА допоможуть керувати профтехосвітою: Кабмін частково передав функції

Натомість, за словами міністра, зараз не йдеться про підвищення порогового балу для абітурієнтів на юридичні факультети.

Як повідомлялося,  у 2017 році вступники на магістратуру зі спеціальності "Право" складали єдине фахове вступне випробування за технологіями  ЗНО. Згідно з даними МОН, найкраще зі вступними випробуваннями до магістратури з права впоралися випускники бакалаврату юридичних, класичних закладів вищої освіти, внз економіки, фінансів, управління та підприємництва. Найгірше - випускники бакалаврату приватних (без державного замовлення), правоохоронних та аграрних внз. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-