Не отримали пенсійної надбавки? Вам усе пояснять листом

Не отримали пенсійної надбавки? Вам усе пояснять листом

Аналітика
Укрінформ
До кінця жовтня пенсіонерів повідомлять про новий розмір пенсії «листами щастя». А поки що, кілька слів про загадкові коефіцієнти

Тиждень, що минув, пройшов під знаком завершення виплат «осучаснених» пенсій. Як дослідив Укрінформ раніше, після початку перерахунку виявилось, що надбавки до пенсії суттєво відрізнялися - комусь додали скромні 170 гривні, а комусь на порядок більше –1700. Бурхливе обговорення не втихає й досі. Тому Укрінформ знову повернувся до теми пенсійних нарахувань, щоб з’ясувати, як проходить масштабний процес перерахунку пенсій мільйонам громадян. Профільне міністерство стверджує: перераховано 100%. Наразі усім пенсіонерам готують листи «щастя» - офіційні повідомлення про розмір донарахувань.

Коефіцієнти та формули – найбільші камені спотикання

Для початку невеличка замальовка. Працюючий пенсіонер Олексій Пісний поділився власними спостереженнями за процесом осучаснення: «Позавчора знову був в УПФУ Святошинського району з самого ранку. О 8:40 тут вже було більше ста людей. Радісних облич не помітив. Навколо постійно зав’язувалися болючі дискусії - чому одним додали тисячі, а іншим лише 124 гривні? Люди досі не розуміють формули осучаснення. Ба більше – самі співробітники центру обслуговування не можуть впевнено пояснити, чому усе так відбувається». На його думку, проблема в тому, що реформа насправді складається із двох частин: осучаснення пенсій для нинішніх пенсіонерів і для майбутніх. «Для майбутніх пенсіонерів все зрозуміло. А от для нинішніх – ні, бо у формулі підрахунку розміру пенсії (Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс) визначення індивідуального коефіцієнту заробітної плати (Ікз) та коефіцієнту страхового стажу (Кс) опирається на десятки раніше прийнятих законів. Тому досі незрозуміло як проходить «осучаснення» в кожному конкретному випадку», - розмірковує пан Пісний.

Здається, почувши сотні подібних нарікань, в Пенсійному фонді вирішили розставити всі крапки над «і» та роз’яснити пенсіонерам, скільки їм доплатять і чому, пообіцявши до кінця жовтня розіслати кожному «листи щастя». «Незaбapoм, десь дo кінця місяця, всі пенсіoнеpи, яким булo зpoбленo пеpеpaхунoк, oтpимaють письмoве пoвідoмлення, де будуть вкaзaні їхній poзміp пенсії, poзpaхунoк цієї пенсії, кoефіцієнт стaжу, кoефіцієнт зapoбітку. І вoни мoжуть пoбaчити, чoму сaме і як зpoслa пенсійнa виплaтa. Це poбиться тoму, щo дійснo в кoжнoгo пеpеpaхунoк індивідуaльний і питaнь багато», – розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний в ефірі 1+1.

Заступник Міністра соціальної політики України Микола Шамбір на прохання Укрінформу пояснив зміни більш детально. Зокрема, новації обрахунку, в якому застосовується новий коефіцієнт страхового стажу – 1 замість 1,35. Як відомо, для перерахунку «старих» пенсій, тобто тих, які люди вже отримують роками, і тих пенсій, які будуть призначатися з 1 січня 2018, коефіцієнт страхового стажу становитиме 1. А от для новопризначених пенсій в перехідний період – з жовтня 2017 до січня 2018, коефіцієнт збережеться на рівні 1,35.

Микола Шамбір, заступник Міністра соціальної політики України
Микола Шамбір, заступник Міністра соціальної політики України

«Якщо б ми з жовтня ввели коефіцієнт 1 для всіх без винятку, то це одразу б призвело до падіння розміру пенсій у тих, хто має вийти на заслужений відпочинок саме в період перерахунку, а цього ми допустити не можемо. Застосування ж нового нижчого коефіцієнту з січня 2018-го для всіх новопризначених пенсіонерів не призведе до падіння їхнього соціального забезпечення, оскільки зростає середня заробітна плата в розрахунках, яка і компенсує зменшення коефіцієнта», - пояснив заступник міністра.

Працюючим пенсіонерам радять не хвилюватися

Що стосується працюючих пенсіонерів, у яких наразі виникає питання, що вигідніше – ініціювати перерахунок до 1 січня 2018-го чи після (у них з кожним роком змінюється як показник загального трудового стажу, так і власної зарплати, тому кожні 24 місяці вони мають подати в ПФ документи на перерахунок – Ред.), чиновник розповів, що цій категорії не варто хвилюватися - з 2019 року перерахунок пенсій відбуватиметься автоматично для всіх, незалежно від того, працюючий пенсіонер чи ні.

Однак, якщо людина захоче перерахунку до 2019 року, то у Пенсійному фонді обіцяють, що вирахують і оберуть більш вигідний варіант: якщо при перерахунку і зарплати, і стажу одночасно пенсія виявиться меншою, то зроблять перерахунок тільки по стажу – щоб уникнути будь-якого зменшення.

Осучаснення виходить на фінішну пряму

Укрінформ поцікавився у заступника Міністра соціальної політики України також загальними підсумками перших двох тижнів пенсійної реформи: «Станом на 11 жовтня було перераховано 100% пенсій. Виплата ж пенсій проводиться за датами, які встановлені для кожного пенсіонера – тобто виплати триватимуть до 25 жовтня. В цілому, все пройшло за планом. На сьогодні ми згідно норм закону займаємося відміною і переглядом спецпенсій, (зокрема це стосується держслужби і прокуратури). Процес цього тижня має завершитись».

Отже, як свідчать перші підсумки осучаснення, розмір надбавок до пенсій залежав в основному не стільки від тривалості стажу, скільки від величини зарплати, яку отримувала людина. Саме через це люди, що сподівалися на ті чи інші суми, могли не отримати очікуваного. Відверті помилки у розрахунках теж траплялися, чого гріха ховати. Якщо ж така помилка виявлена – пенсіонерам радять звертатися у відділення Пенсійного фонду. З впровадженням подальшої «автоматизації» перерахункового процесу збої у нарахуваннях обіцяють звести до мінімуму.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-