Пенсії після реформи: перші факти - хто і наскільки більше отримав

Пенсії після реформи: перші факти - хто і наскільки більше отримав

Укрінформ
Укрінформ зібрав першу добірку інформації про людей, які вже отримали нову пенсію і робитимемо це у жовтні щотижня

Верховна Рада 3 жовтня ухвалила закон про пенсійну реформу, яка передбачає підвищення пенсій 9 мільйонам пенсіонерам на суму від 200 до 1000 гривень. 11 жовтня закон офіційно набував чинності, а відтак розпочався перерахунок пенсій, який в уряді обіцяють зробити автоматично протягом двох-трьох днів. “Надбавки виплатять у жовтні. А тим, хто вже отримав пенсії - очікуйте доплати у листопаді”, - повідомляють у відомстві.

Зібравши першу статистику уже отриманих «нових» пенсій, Укрінформ розпочинає серію матеріалів про те, кому та наскільки підвищили пенсію, які ми публікуватимемо щоп’ятниці.  

Точно можна сказати, перший тиждень дії нового закону підтвердив слова, що ми їх не раз почули за ці місяці від представників уряду: надбавки до пенсій суттєво відрізнятимуться - комусь додадуть скромні сотню-дві, а кому тисячу-півтори. Чому так відбуватиметься – учора в ефірі «5 каналу» пояснив голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний:

«Багато років в пенсійній системі панувала зрівнялівка, людина, яка практично не працювала чи працювала за мінімальну заробітну плату, отримувала таку ж саму пенсію, як людина, яка мала багато років страхового стажу і мала високу зарплату. Але якраз зараз внаслідок осучаснення пенсій, найбільше збільшення відбувається у тих, хто мав велику тривалість страхового стажу, хто мав велику заробітну плату, з якої сплачувалися страхові внески».

Відтак, аби оцінити перші плоди пенсійної реформи, Укрінформ пройшовся поглядом по Фейсбуку та інших джерелах, де упродовж останніх кількох днів користувачі активно обговорюють підвищення соцзабезпечення, наводячи як приклад власні пенсії і пенсії своїх родичів.

Звернули увагу на те, що ті, хто вже отримав «нові пенсії», ніби діляться на дві категорії.  

Перша категорія: Менше 300 гривень – така доплата у більшості пенсіонерів

Отож, судячи з розповідей у соцмережі, обіцяне «підвищення» пенсії виявилося не таким мальовничим, оскільки більшість людей або отримали мінімальну надбавку, або й взагалі поки що залишилися з такою ж пенсією на руках. Наприклад, Ольга Федорченко пише, що мамі-пенсіонерці, яка має 38 років стажу, до пенсії додали 173 гривні. “До реформи мама отримувала 1470 гривень - зараз 1643 гривні”.

А ось що написала Христина Акопян: “Моїй (мамі. - Ред.) добавили 152 гривні. Ветеран праці”. За словами Христини, до реформи мама отримувала 1452 гривні. Тепер же матиме 1604 гривні. “...мама не витримала і сходила сьогодні в Пенсійний Фонд з питаннями. Додому повернулася шокованою, - розповідає вона. - На її очах люди запитували про доплату: одному 40 гривень, другому 70 гривень... жінка зі стажем 37 років отримала 186 гривень надбавки...”

Світлана Яремчук, інвалід 2-ї групи, яка має стаж 32 роки, написала, що тепер її пенсія становить 1688 гривень після надбавки у 209 гривень. Пенсія Світлани Тимченко, яка пропрацювала 33 роки, зросла лише на 146 гривень.

Незадоволені перерахунком пенсії своїх батьків і Анна Алєксєєва, мамі якої додали всього 72 гривні, і Ксенія Гаркавченко, яка говорить, що пенсія її матері зросла всього на 250 гривень при стажі роботи 42 роки, а також Юрій Лавріненко, мати якого пропрацювала 40 років і отримала пенсію всього на 200 гривень більшою.

Дмитро Карпов написав, що пенсії обох його батьків, які отримували 1300 і 1500 гривень, зростуть всього на 100 і 135 гривень відповідно. «Це при тому, що їхня зарплата була досить пристойна для того часу, а стаж - більше 30 років».

Хоча Вадим Латиш розповів, що його батьки отримали кардинально різні доплати. “Батько (чорнобилець, водій 2-ї категорії, який має 30 років стажу на заводі) мав пенсію 2500, а після реформи - 4200 гривень”. До маминої пенсії у розмірі 1400 гривень, за його словами, додали лише 270 гривень. “...підвищення на майже 300 гривень не вважаю справедливим по відношенню до мами. Але поки що нехай хоч так буде. Далі - побачимо. Зрада? Ні. Батько каже, що за все життя не отримував відразу таку надбавку до пенсії...”, - додав Вадим Латиш.

Деякі користувачі повідомляють, що їхні батьки отримали жовтневу пенсію без перерахунку. Приміром, журналістка Тетяна Мокріді - дружина відомого українського політика та дипломата Романа Безсмертного - коментує, що її батьки отримали 8 жовтня свої пенсії без доплати: мама - 1426 гривень, тато - 1524 гривні.

Доплату не отримали і бабуся Марії Лощинської, яка 40 пропрацювала в інституті проблем матеріалознавства, і Тетяна Рудик: «А моя пенсія як була 1200 гривень, так і залишилася», - написала жінка.

Ну що ж, в уряді обіцяли, що всім, хто не отримав ще підвищену пенсію у жовтні, - доплатять. Чекаємо.

Друга категорія: Більше 1000 - мамі Андрія Реви, тітці Олега Ляшка і бабусі Андрія Лозового…

Про більшу надбавку інформації, поки що, відчутно менше. Окрім вищезгаданого прикладу Вадима Латиша, ми знайшли ще три, де йдеться про родичів політичної еліти. Ми тим нічого не хочемо сказать, просто ці люди, схоже, активніші й помітніші в інформаційному полі.

 В інтерв’ю “Лівому берегу” міністр соціальної політики Андрій Рева розповів, що його мама, яка має 49 років стажу роботи в школі, отримує 1681 гривню в місяць. Після перерахунку її пенсія становитиме 2841 гривню. Тобто підвищиться на 1160 гривень.

Своєю чергою нардепи-радикали Андрій Лозовий та Олег Ляшко у соцмережі Фейсбук також “похвалилися” пенсіями родичів. “Пенсія моєї тьоті Галі, яка все життя пропрацювала бухгалтером у селі на Луганщині, збільшена на 1854 гривень, а її чоловіка, мого дяді Васі, який так само все життя пропрацював колгоспним шофером, підвищена на 1 тисячу гривень....”, - пише глава Радикальної партії. “А моя бабуся Лозова Жанна Іванівна, 48 років трудового стажу, почесний залізничник України отримувала пенсію 3294 гривень. Після перерахування внаслідок реформи вона отримуватиме 6624 гривень. Зростання на 3430 гривень - більше, ніж у вдвічі...”, - підхоплює Лозовий.

Така відвертість політиків не справила приємного враження на користувачів Фейсбуку, які в коментарях задавали іронічні запитання: «Цікаво, а чому мій дідусь із 45 річним стажем отримує пенсію 1500 гривень. І скільки отримає тепер? 1600?» або «Моя бабуся пропрацювала з 14 років до 70. Пенсія - 1500 гривень. Де справедливість?..»

Повторимося: в уряді ніхто не обіцяв, що осучаснення буде занадто суттєвим. За кілька місяців до офіційного запуску реформи Мінсоцполітики неодноразово повідомляло, що пенсії можуть зрости в середньому на 284 гривні. Більше дістанеться лише 1 мільйону пенсіонерів, котрі свого часу отримували високі зарплати. Тому їхні виплати збільшаться відразу на 1000 і більше гривень.

«Укрінформ»: Перші підсумки «фейсбучної» статистики

У будь-якому випадку саме слово «осучаснення», таке оптимістичне і привабливе, спровокувало в людей певні фантазії: сучасне - значить реалістичне, ну хоча б близьке до нинішньої мінімалки, вона, як відомо, з цього року становить 3200 гривень, а з наступного – ще більшою буде на 600 «з хвостиком».

Наразі, судячи з перших виплат за жовтень, до частини пенсіонерів воно виявилося досить скромним. У багатьох перерахунок не вийшов навіть за межі інфляційної індексації: усього 10-12% надбавки, яка спровокувала у багатьох реакцію “розбитих надій”.

Наше дослідження, яке, звісно, не претендує на ґрунтовність, але за ним можна «промацати» перші приблизні тенденції за наведеними прикладами, яких ми нарахували 18. Із них 10 пенсіонерів отримали надбавки менше 300 гривень (55,5%), 4 пенсіонери поки що отримали пенсію без змін (22,2%), і лише ще 4 отримали надбавку у понад 1000 гривень (22,2%). Ми побачили знову ж таки прірву між мінімальною і суттєвою надбавкою – в усякому разі не зустріли поки що значення, які б характеризували «золоту середину», тобто зростання пенсії на 400, 500, 600 гривень.

Водночас стало відомо, що деякі пенсіонери ледь не втрачали свідомість від шоку через несподівано великі доплати (подекуди навіть більші за пенсію), обриваючи «гарячу лінію» Пенсійного фонду з запитанням: чи справді тепер у них буде така висока пенсія, коли доплата навіть більша від «дореформних» виплат – і 6 тисяч, і 8, і, навіть, 10… У відомстві пояснили, що це може стосуватися тих, хто має великий страховий стаж, у кого була висока зарплата, особливо – у шахтарів. Ну, все це ще підлягає перевірці.

Зрештою це наші перші “польові дослідження”. Можливо, протягом наступного тижня ми побачимо іншу статистику і констатуватимемо більш правдиву ситуацію. Отож, далі буде...

Мирослав Ліскович, Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-