Україна має історичне право утверджувати національну мову – словацький експерт

Україна має історичне право утверджувати національну мову – словацький експерт

Укрінформ
Без урахування історичного виміру боротьби за утвердження та розвиток української мови критикувати Україну за мовну політику є некоректним.

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі висловив президент Інституту суспільних проблем (м. Братислава) Григорій Месежніков.

«В історичному вимірі Україна довгий час перебувала у дуже несприятливій ситуації для розвитку своєї національної мови. Тому події в Україні навколо державної української мови слід оцінювати саме в такій історичній перспективі. Адже довгий час тривало придушення української національної мови на тлі русифікації. Більшість українців навіть не володіло рідною мовою», - переконаний словацький експерт.

Він наголосив, що без урахування цих обставин вирішувати мовну проблему в Україні просто некоректно.

Водночас Месежніков зауважив, що в самій Угорщині, яка виступає головним критиком мовної статті закону України про освіту, взагалі немає шкіл для дітей української (та й словацької) національності, де усі предмети вивчалися б рідною для них мовою.

При цьому він відзначив, що у Словаччині не спостерігається, принаймні у публічній площині та в ЗМІ, якихось негативних реакцій на мовну статтю українського закону про освіту.

Читайте також: Клімкін заявив у Бухаресті, що жодна румунська школа не буде закрита

«Як на мене, Словаччина не приєднається до цієї критики», - сказав політолог.

За даними Міністерства освіти України, у державі діють 735 шкіл для дітей з нацменшин. 400 тис. таких дітей вільно використовують свою рідну мову у повсякденному житті. Серед них, зокрема, 355 тис. 955 дітей навчаються російською, 16 тис. 139 – румунською, 16 тис. 20 – угорською, 2693 – молдавською та 1785 - польською мовою.

При цьому, як відзначається, нині діти нацменшин вивчають українську мову лише дві години на тиждень. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-