Чи

Чи "закривати" е-декларації: Соболєв вважає позицію СБУ "спекуляцією на смертях"

Укрінформ
Керівники Міноборони, Держприкордонслужби, Головного управління розвідки Міноборони, Держспецзв’язку, окрім голови Служби безпеки України Василя Грицака, не підтвердили негативних наслідків е-декларування для своїх співробітників. 

Про це в ході комітетських слухань сказав голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що Комітет, реагуючи на ініціативу народного депутата Анатолія Матіоса (фракція “Блок Петра Порошенка”) щодо закриття інформації про декларації посадовців, які виконують завдання в інтересах оборони, звернувся до всіх керівників силових відомств із запитанням, чи є факти того, що відкритість цих декларацій справді зашкодити життю чи здоров’ю працівників.

“Найбільш сумна відповідь прийшла від Василя Грицака – керівника Служби безпеки України. Він наводить факти 3 смертей”, - повідомив Соболєв. При цьому Грицак в листі зазначає загибель військовослужбовця в Маріуполі при підриві автомобіля 31 березня, 27 червня смерть співробітника Головного управління Розвідки Міноборони через підрив його автомобіля в Києві. Також голова СБУ згадав загибель того ж дня на Донеччині співробітника СБУ.

“Зазначені події вказують на те, що принципи прозорості та відкритості, на яких грунтується антикорупційне законодавство в Україні, в частині порядку здійснення фінансового контролю потребу адаптації до сучасних умов гібридного війни та широкомасштабної антитерористичної операції”, - прочитав Соболєв відповідь Грицька. 

 За словами нардепа, було здійснено перевірку, чи були декларації зазначених загиблих у відкритому доступі. “Їх декларацій ніколи не було відкрито для суспільства”, - повідомив депутат. На його думку, така позиція СБУ є “спекулюванням на смертях загиблих”.

Читайте також: НАЗК оприлюднило результати повної перевірки е-декларації Гройсмана

Окрім того, адміністрація Державної прикордонної служби повідомила комітету, що фактів настання негативних наслідків не встановлено, Міністерство оборони України звернуло увагу на те, що слідчий комітет РФ намагатиметься переслідувати військовослужбовців ЗСУ, водночас у відомства відсутня інформація про інші факти настання негативних наслідків безпосередньою пов’язаних з оприлюднення декларацій військовослужбовців. Головне управління розвідки Міністерства оборони України також повідомило, що не володіє підтвердженою інформацією про факти настання негативних наслідків пов’язаних з оприлюдненням декларацій.

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку відповіла, що дослідженням питання щодо настання негативних наслідків за результатами оприлюднення у відкритому доступі декларацій військових посадових осіб до компетенції та повноважень Держспецзвя’зку не відноситься.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-