Зарплати медиків: профспілка нарахувала майже удвічі більші борги, ніж МОЗ

Зарплати медиків: профспілка нарахувала майже удвічі більші борги, ніж МОЗ

Укрінформ
Заборгованість із виплати зарплат медичним працівникам станом на 6 жовтня становить 86,5 млн грн у шести регіонах країни. 

Такі дані озвучила у середу голова Профспілки працівників охорони здоров'я України Вікторія Коваль на прес-конференції в Укрінформі. 

"На сьогоднішній день заборгованість (із заробітної плати. - Ред.) як була, так і залишається. Єдине, що вона залишається поточною, а це означає, що погашена заборгованість, наприклад, була за серпень, але не погашена за вересень. За нашими даними, на 6 жовтня ця заборгованість складає 86,5 млн грн. За даними МОЗ, 46 млн грн. За нашими даними, в 6 регіонах існує заборгованість заробітної плати, за даними МОЗ - в 3 регіонах", - зазначила Коваль. 

Вона нагадала, що 19 вересня у Києві відбулася попереджувальна Всеукраїнська акція протесту Професійної спілки працівників охорони здоров’я України. 

Читайте також: Уряд виділив гроші на зарплати медикам

Зокрема, серед вимог, які профспілка працівників охорони здоров'я висуває до влади, - призначення міністра охорони здоров'я, збільшення медичної субвенції на 2017 рік не менш як на 3,9 млрд грн з метою виплати заробітної плати та погашення заборгованості із зарплати. 

Також профспілка вимагає відійти від зрівнялівки в оплаті праці медичних працівників шляхом підвищення з 1 вересня на два тарифних розряди посадових окладів лікарів, медичних сестер, в тому числі спеціалістів з вищою немедичною освітою для того, щоб забезпечити єдині підходи в оплаті праці працівників бюджетної сфери. 

Серед інших вимог профспілок - встановлення надбавок працівникам як державних, так і комунальних закладів охорони здоров'я за престижність праці.

Коваль розповіла, що за результатами акції відбулася зустріч з представниками уряду. 

"Були домовленості, що до 1 жовтня буде погашена заборгованість по заробітній платі", - зазначила вона. 

Вона нагадала, що розпорядженням Кабінету міністрів 27 вересня було виділено 559,2 млн грн на погашення заборгованості з зарплати лікарям. 

Як зазначив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, 18 жовтня має відбутися національний форум з питань охорони здоров'я, на якому відбудеться широке обговорення проекту медичної реформи та будуть обговорені проблеми працівників медичної галузі. 

"Ми підтримуємо ініціативу щодо проведення громадського національного форуму з питань охорони здоров’я. Думаю, що такий форум, який запланований на 18 жовтня, має долучити широку громадкість до обговорення медичної реформи", - зауважив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-