Катастрофа Іл-76: до збиття причетна російська ПВК

Катастрофа Іл-76: до збиття причетна російська ПВК "Вагнера" - Грицак

Оновлено
Укрінформ
Бойовики російської приватної військової компанії "Вагнера" причетні до збиття літака ВПС ЗСУ над Луганським аеропортом у червні 2014 року.

Про це заявив під час брифінгу в Києві голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чим же займалася група "Вагнера" з самого початку їх перебування на Сході нашої держави? Ключові з них (завдання) - це збиття Іл-76 з нашими десантниками на борту, тоді загинуло 49 військовослужбовців Збройних Сил України; штурм аеропорту Луганська. В їх активі - участь у штурмах Дебальцевого, інших мирних населених пунктів", - сказав Грицак.

За даними СБУ, участь у збитті Іл-76 та в штурмі Луганського аеропорту брали 72 бойовики "ЧВК "Вагнера", з них було вбито 15 осіб. Особи кожного з них встановлені українською спецслужбою, зазначив Грицак.

Також 205 бойовиків ПВК "Вагнера" брали участь у штурмі Дебальцевого та Санжарівки. Тоді було вбито 21-го російського найманця. Їх особи відомі СБУ. 

Крім того, найманці з цієї "приватної військової компанії" брали участь у диверсійних та провокаційних діях проти сил АТО на лінії розмежування. У ході цих боїв було вбито 36 бойовиків з ПВК "Вагнера".

За словами Грицака, на початковому етапі найманці з ПВК "Вагнера" брали участь у наданні силової підтримки ватажку т.з. ЛНР Ігорю Плотницькому. "Ліквідація опозиційних ватажків та бойовиків "незаконних збройних формувань", примусова реорганізація казачих та інших збройних формувань - у нас є багато документів з цього приводу. Звіти, де вони говорять про те, як вони роззброювали банди, зачищали – Біднова (він же "Бетмен"), "Фому", "Косогора" та інших", - зазначив Грицак.

Читайте також: Справа Іл-76: суд відмовив генералу Назарову в повторних експертизах

Він також повідомив, що слідчі СБУ направили обвинувальні акти до суду стосовно трьох замовників збиття Іл-76, включаючи ватажка "ЛНР" Плотницького та двох його помічників.

Грицак також оприлюднив відео з доказами безпосередньої участі у виконанні цього злочину осіб, причетних до ПВК "Вагнера".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-