Великий терор залишається для українців terra incognita - вчений

Великий терор залишається для українців terra incognita - вчений

Укрінформ
Українське суспільство і через 80 років після початку Великого терору майже не поінформоване про так звані національні операції НКВС 1937-1938 років, коли зазнали репресій представники різних національностей.

На цьому наголосив генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський під час круглого столу в Укрінформі.

"Ми відзначаємо зараз 80-ті роковини початку Великого терору, коли розгорнулось декілька "національних операцій" - зокрема німецька, польська і румунська. На жаль, дуже низький рівень обізнаності нашого суспільства про події 1930-40 років загалом, не тільки про "національні операції", а й про цілий комплекс тих подій, які розгортались на території колишнього СРСР і України. Якщо інформація про Голодомор 1932-33 років сьогодні вже до певної міри публічно донесена до суспільства, то Великий терор і його складова - "національні операції" - фактично залишаються для нього Terra Incognita", - сказав Біляшівський.

Читайте також: Роми пережили в Україні понад 130 масових розстрілів - історик

Він уточнив, що в 1937-38 роках проводилось більше десятка "національних операцій". Частина з них до певної міри досліджена, як німецька і польська. Але операції проти болгар, македонців фактично залишаються поза контекстом історичних досліджень, відповідно суспільство позбавлене інформації про ці трагічні події.

"Другий аспект - це вшанування і місця пам'яті, пов'язані з Великим терором. Потрібні активні інформаційні кампанії для того, щоб українське суспільство знало про місця пам'яті - а саме де відбувались ці злочини і де поховані жертви цих злочинів, - пов'язані з Великим терором", - зазначив гендиректор НЗ "Биківнянські могили" .

Біляшівський також наголосив на важливості персональних історій.

"Дуже часто інформація про подібні трагедії зводиться до узагальнених цифр, але історія має бути не тільки глобальною, говорити про процеси, які відбувались. Це - людські трагедії, долі сімей. Це той пласт, який вимагає окремого дослідження. Але частина людей на сьогодні не те що не усвідомлює потребу пошуку інформації про своїх родичів, не має відомостей про їх біографічні дані, а й має страх стикатися з цією інформацією", - констатував історик. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-