МЗС закликає світ не допустити повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру

МЗС закликає світ не допустити повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України закликає міжнародне співтовариство об’єднати зусилля для того, щоб не допустити у майбутньому повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру.

Про це йдеться у коментарі, оприлюдненому на сайті міністерства.

"Висловлюючи щирі співчуття жертвам Голокосту, всім, хто загинув у Бабиному Яру, їхнім рідним і близьким, рішуче засуджуючи страхітливий злочин нацистського режиму, МЗС України закликає міжнародне співтовариство об’єднати зусилля для того, щоб не допустити у майбутньому повторення подібних трагедій", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що 76 років тому, у вересні 1941 року, в урочищі Бабин Яр німецькі окупанти розпочали масові розстріли, жертвами яких стало понад 100 тисяч людей. Більшість закатованих становили українські євреї, які мешкали у місті Києві та його околицях. Лише протягом двох днів - 29 і 30 вересня - було розстріляно майже 34 тисячі євреїв. Відтоді Бабин Яр став одним із символів Голокосту, жахливого злочину, який вчинили нацисти проти євреїв Європи, нагадали в міністерстві.

"Віддаючи шану жертвам Голокосту, ми не повинні забувати про те, що Бабин Яр є також місцем спільної пам’яті для українців, євреїв, ромів, представників інших національностей, чиє життя обірвалося тут. У цей скорботний день не можна не згадати з відчуттям вдячності і про тих, хто, ризикуючи своїм життям і життям своїх близьких, рятував приречених на смерть. Понад двом з половиною тисячам українців було присвоєно високе звання Праведник народів світу", - зазначається у коментарі МЗС.

Читайте також: Наш обов’язок передати пам'ять про Бабин Яр наступним поколінням - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні - День вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. 

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл нацистами цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло понад 100 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими". Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-