Захист Лавриновича звернеться до ЄСПЛ незалежно від рішення апеляції

Захист Лавриновича звернеться до ЄСПЛ незалежно від рішення апеляції

Укрінформ
Захист екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича незабаром звернеться до Європейського суду з прав людини незалежно від рішення Апеляційного суду, який у середу, 27 вересня, розглядатиме скаргу на арешт екс-урядовця.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив адвокат Лавриновича Євген Солодко.

"Незалежно від рішення Апеляційного суду, права Олександра Лавриновича порушено. Тому скарга в Європейський суд буде подана в будь-якому випадку", - зазначив адвокат, уточнивши, що подання відбудеться вже незабаром.

При цьому Солодко також підкреслив, що на сайті Венеціанської комісії до сьогоднішнього дня висить висновок за рішенням Конституційного суду від 30 вересня 2010 року. У цьому висновку Комісія визнає, що основним наслідком указаного рішення КС стало відновлення раніше існуючих правових норм Конституції 1996 року.

"Така резолюція міститься в пункті 10 висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії - ред.) "Про конституційну ситуацію в Україні", прийнятого на 85-му пленарному засіданні Комісії в грудні 2010 року", - уточнив Солодко.

Читайте також: ГПУ не буде вимагати арешту майна Лавриновича

Адвокат підкреслив, що Венеціанська комісія також вказувала, що рішення КС від 30 вересня 2010 року внесло колізії у питання щодо правомочності рішень органів влади, прийнятих за Конституцією 2004 року, а також про вибори, проведені за цією Конституцією.

"І такі колізії були усунені 1 лютого 2011 року шляхом ухвалення перехідних положень до Конституції України щодо нової дати виборів парламенту і Президента країни", - нагадав адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, Апеляційний суд Києва розгляне апеляційну скаргу на рішення суду про арешт екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича 27 вересня о 14:00.

15 вересня Печерський районний суд Києва обрав Лавриновичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без альтернативи внесення застави. Екс-міністру інкримінують вчинення злочину за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій). Колишньому міністру загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років. За версією слідства, у 2010 році тодішній міністр юстиції Лавринович дав дозвіл на офіційне опублікування рішення Конституційного суду одночасно з текстом Конституції 1996 року. У прокуратурі кваліфікували цей факт як захоплення влади. Таку ж підозру висунули і екс-президенту України Віктору Януковичу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-