Експерти сказали, як реформувати систему охорони здоров'я

Експерти сказали, як реформувати систему охорони здоров'я "під людину"

Укрінформ
Експертна платформа «ПРО S VITA», яка об'єднує волонтерів, фахівців у царині охорони здоров'я та державного управління, представила своє бачення щодо розвитку системи охорони здоров'я.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 25 вересня розповіли представники експертної платформи «ПРО S VITA».

«Ми як громадяни України вирішили перебрати частинку відповідальності на себе і створили - теоретично, але зі сподіванням на практичне втілення - бачення, концепцію нової системи охорони здоров'я. Основною відмінністю є те, що вона (концепція - ред.) грунтується не стільки на чисельних покажчиках, хоча вони там теж є, а передусім - на принципах», - сказав  на прес-конференції експерт із концептуального планування, філософії та зміни клімату, філософ Тарас Бебешко. 

Декларацією передбачаються такі напрями розвитку системи охорони здоров'я: ефективне управління і лідерство, система громадського здоров'я; професіонали галузі, розвиток науки і професійного самоврядування; фінансування та державно-приватне партнерство; медичне обслуговування, його фізична доступність, якість і безпека; інформатизація; ефективна фармацевтична політика. 

Читайте також: Кабінет сімейного лікаря: МОЗ пропонує покрокову інструкцію

Як зазначив директор БФ "Крайовий реабілітаційний комплекс м. Стрий" Володимир Романів, система охорони здоров'я не може бути відокремленою від інших сфер суспільного життя.

«Система охорони здоров'я не є відірваною, відокремленою, отже не може бути єдино відповідальною, покинутою суспільством зі всім вантажем відповідальності на самоплив. Здоров'я людини - найцінніше, що є в державі, власне держава формується заради своїх громадян. І цей вантаж відповідальності держави за своїх громадян і ліг в основу нашої спільної діяльності. Ми опираємося не на мотивації, а на пріоритети. Оскільки метою нашої діяльності і створення нової системи охорони здоров'я є якісне життя українців і підвищення життя українців до 80+ років. Це людиноцентричність, вся робота повинна бути спрямована для блага, щастя та довголіття людини. Духовність повинна бути головним визначальним пріоритетом будь-якої роботи людини, і здоров'я громадян є основою національної безпеки», - сказав Романів. 

Згідно з розробленою концепцією, планується три етапи єдиного національного плану стратегії. Перший - побудова комплексного законодавчого фундаменту, на якому передбачається обговорення, опрацювання і прийняття законів щодо засад державної політики охорони здоров'я, організації медичного обслуговування тощо. Цей етап, на думку розробників концепції, потребує для реалізації від 6 до 18 місяців. Другим базовим етапом автори запропонували впровадження нових фінансових механізмів та модернізацію основних інфраструктурних елементів. Третій етап - синергія, на реалізацію якого експерти відводять 5-7 років. 

Як повідомив один із засновників платформи, кандидат медичних наук, HR-директор корпорації "Юрія-Фарм" Ігор Найда, метою  декларації є підвищення якості життя та подовження середньої тривалості життя українців до 80+ років. 

Концепція буде надана Міністерству охорони здоров'я, Комітету ВР з питань охорони здоров'я, а також медичній спільноті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-