На мапі України позначені вже понад 100 об'єктів Революції гідності

На мапі України позначені вже понад 100 об'єктів Революції гідності

Укрінформ
Більше сотні об'єктів, що мають відношення до Революції гідності, нанесено на мапу України, водночас деякі з них безслідно зникають через неукладення відповідних угод між органами місцевої влади та власниками територій чи будівель.

На цьому наголосив під час брифінгу генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності Ігор Пошивайло, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми локалізуємо місця пам'яті, меморіальні місця. На нашому веб-сайті є розділ, де створена мапа України і де вже понад 100 об'єктів, які мають стосунок до Революції гідності, - це вулиці, придорожні знаки, поховання... Ми заохочуємо повідомляти - і є спеціальна онлайн-форма, - що мало би бути внесено до цього переліку. Таким чином ми створимо єдину базу даних по місцях пам'яті Революції гідності", - підкреслив Пошивайло.

Він додав, що працівники музею проводять польові дослідження, фотофіксацію, намагаються відстежувати, що відбувається на території, де відбувалася Революція гідності.

"Це великий виклик для нас, бо поки що ми не маємо до цієї території прямого юридично-правового відношення. Більшість нерухомих пам'яток належать іншим власникам. І 2 вересня ми всі були свідками ганебної, драматичної події, коли зникли графіті революції на Грушевського, 4. Це - результат того, що пам'ятки, ті, що залишилися, зберігаються в неналежному стані. Так само поза нашою волею відбулося знищення нерухомих пам'яток на Алеї Героїв Небесної сотні - це заштукатурені клумби, фасади Жовтневого палацу. За це відповідає, з одного боку, власник будівлі, з іншого - орган КМДА. Тобто орган, який контролює стан збереження пам'ятки місцевого значення, повинен укласти охоронні угоди з власниками будівель. На жаль, цього не було зроблено в Україні. Та пам'яткоохоронна документація нерухомих пам'яток, яку виготовляла група "Музей Майдану - Музей Свободи" ще в 2014 році, не з нашої вини не доведена до кінця", - сказав Пошивайло.

Читайте також: Революція Гідності розбудила демократичний світ, приспаний Кремлем - Порошенко

За його словами, завершити цей процес є одним із стратегічних напрямків меморіального комплексу.

Гендиректор принагідно нагадав, що наказом №869 від 15 жовтня 2014 року Міністерство культури надало цим об'єктам статус місцевої пам'ятки, але контроль за виконанням наказу і збереженням цих пам'яток ніхто не здійснює. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-