Рада Європи закликає Україну продовжити розслідування убивства Гонгадзе

Рада Європи закликає Україну продовжити розслідування убивства Гонгадзе

Укрінформ
Рада Європи закликає Генеральну прокуратуру України продовжити розслідування обставин зникнення та убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться в оприлюдненому у четвер рішенні виконавчого органу РЄ - Комітету міністрів щодо оцінки виконання урядами країн РЄ вердиктів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Представники у складі Комітету міністрів укотре закликають Генеральну прокуратуру продовжити розслідування, яке було розпочато у вересні 2000 року, щодо обставин здійснення, виконання та зникнення Георгія Гонгадзе», - заявила Рада Європи.

Читайте також: Сьогодні сімнадцяті роковини зникнення Георгія Гонгадзе

При цьому наголошується, що до розслідування провадження мають бути залучені колишні українські високопосадовці.

У документі також відзначається, що розслідування справи Гонгадзе має бути завершено якнайскоріше відповідно до стандартів конвенції Ради Європи.

Як відомо, Георгій Гонгазде зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено обезголовлене тіло, в якому друзі і родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що це справді тіло Гонгадзе.

Читайте також: У Києві вшанували пам'ять Гонгадзе та інших загиблих журналістів

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство».

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Обвинувачений у вбивстві Гонгадзе колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач перебував у розшуку з 2005 року. Після його затримання Печерський райсуд Києва у 2013 році засудив Пукача до довічного позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив вирок без змін.

Читайте також: Сьогодні сімнадцяті роковини зникнення Георгія Гонгадзе

Проте у квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми.

У лютому 2015 року Генпрокуратура поновила досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які займали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-