Сьогодні іудеї святкують Рош а-Шана - Новий 5778 рік

Сьогодні іудеї святкують Рош а-Шана - Новий 5778 рік

Укрінформ
За юдейським календарем - Рош а-Шана – розпочинається Новий 5778 рік

З вечора 20 по 22 вересня іудеї святкують Рош а-Шана - Новий рік за юдейським календарем. Точний переклад Рош а-Шана – початок року, тому це свято називають ще «Головою року». 

Згідно з переказами, саме цього дня, на шостий день творіння, Господь створив і першу людину – Адама. На Рош а-Шана проголошується царство Бога над усім живим. Юдеї вірять, що щороку, в ці священні дні, Всевишній чинить суд над людством, визначаючи, що повинно статися з кожним у прийдешньому році: кому – розбагатіти, кому – збанкрутувати, кому взяти шлюб, а кому й померти. Це час духовного звіту за минулий рік і зобов’язання змінитися на краще в майбутньому. 

Читайте також: До Умані прибули вже 21,6 тисячі прочан-хасидів

Одним із головних атрибутів цього свята є шофар – порожнистий баранячий ріг, трубні звуки якого стійко асоціюються з Рош а-Шана. На святковому столі юдеїв у ці дні можна побачити солодощі, мед (аби рік був «солодким»), риб’ячу або баранячу голову (щоб бути «на чолі», а не у хвості), моркву кружальцями – за формою і за кольором вона нагадуватиме золоті монетки, багатство; овочі й фрукти – на знак надії на щедрий урожай. 

Особливо урочисто відзначають це свято хасиди, які щороку масово приїздять з усього світу до Умані на могилу цадика Нахмана – засновника брацлавського (бресловського) хасидизму. З Рош а-Шана починаються 10 днів молитов і покаяння, які ще називаються «страшними й великими», а закінчуються вони найголовнішим і найурочистішим юдейським святом Йом-Кіпур («Судний день»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-